Lista izložbi

Isidora Sekulić

12.09-20.11.2013.

Gradska Opština Savski venac i Fond „Isidora Sekulić“ pokrenuli su inicijativu za postavljanje spomenika poznatoj književnici Isidori Sekulić, koja je veći deo svog radnog života provela na Opštini Savski venac.

Javni konkurs za idejno rešenje spomenika Isidore Sekulić sproveden je 23.01.2013. godine. Spomenik će biti postavljen u deo parka na uglu ulica Andre Nikolića i Petra Čajkovskog – u produžetku ulice Vase Pelagića, koji je zamišen kao jedinstvena umetničko-ambijentalna celina.

Izložba radova koji su učestvovali na konkursu biće otvorena u Muzeju istorije Jugoslavije u četvrtak, 12. septembra, 2013. u 12.30 časova.

Organizacija izložbe: Gradska opština Savski venac i Fond „Isidora Sekulić“
Izložba će biti otvorena do 20. septembra, svakog dana osim ponedeljka od 10 do 20 časova.

***
Srpska književnica Isidora Sekulić, kao najprosvećenija žena svoga vremena, prva žena pisac akademik, svojim književnim radom zadužila je svoje savremenike, a njena misao kao preobražaj koji ruši sve nasleđene stereotipe vremena je ostavila svetao trag u istoriji srpskog naroda i evropske kulture. Njene vrline bile su u njenoj jednostavnosti, skromnosti i običnosti. Dubinom svog intelekta zašla je u sve sfere ljudskog stvaranja. Bila je sanjar, često nestalnog duha, podložna tišini ispunjenoj proročanskim snovima, iluzijama i vizijama…

Bila je široke kulture, poznavalac nekoliko svetskih jezika. Pisala je putopise, eseje, lirsko-meditativnu prozu, pripovetke, kritike i bavila se prevodilačkim radom. Među najznačajnija dela Isidore Sekulić ubrajaju se: Saputnici, Kronika palanačkog groblja; Zapisi o mome narodu; Đakon Bogorodičine crkve; Pisma iz Norveške, Analitički trenutci i teme; Njegošu knjiga duboke odanosti.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU