Lista izložbi

Iza gvozdene zavese

04.12.2010-13.02.2011.

Izložba „Iza gvozdene zavese. Zvanična i nezavisna umetnička scena u Sovjetskom Savezu i Poljskoj 1945-1989.“ po prvi put publici u Srbiji predstavlja fenomene karakteristične za razvoj umetnosti druge polovine 20. veka u dve najveće bivše komunističke zemlje u Evropi. Izloženo je 100 radova poljskih i 100 radova ruskih autora iz zbirki privatnih kolekcionara iz Poljske. Ovo je ekskluzivna prilika da se ova dela pogledaju, imajući u vidu da su dela iz privatnih kolekcija veoma retko dostupna širokoj publici. U narednim periodu, Beograd će biti centralno mesto preispitivanja umetnosti iz doba socijalizma. Naša publika će prva imati priliku da vidi izložbu Iza gvozdene zavese, a na otvaranju se očekuju galeristi iz Francuske, Rusije, Poljske kako bi se ugovorila dalja gostovanja izložbe u Evropi.

Kroz segmente Trijumf ideologije, Umetnost protivljenja, II avangarda, 15% apstrakcije, Znak i značenje, Figuracije i Transformacije predstavljena je režimska socrealistička umetnost i, sa druge strane, umetničke prakse koje su se razvijale u suprotnosti sa zvaničnim diktatima.

Izlaganje dela iz kolekcije Pjotra Novickog i drugih privatnih kolekcionara u Muzeju istorije Jugoslavije je za javnost u Srbiji prilika da se upozna sa umetničkom scenama Poljske i SSSR-a, kao i da se uporede i promisle umetničke prakse iz bivše Jugoslavije koja je svoj identitet gradila na postojanju mimo blokovske podele i poziciji ‘ispred’ Gvozdene zavese.

Izložba će biti otvorena od 4. decembra do 15. februara 2011, svakog dana (osim ponedeljka) od 10 do 16 sati.

Izložbu su organizovali Poljska fondacija za savremenu umetnost i Muzej istorije Jugoslavije pod pokroviteljstvom Ministra kulture Republike Srbije, Nebojše Bradića i Ministra kulture i kulturnog nasleđa Republike Poljske, Bogdana Zdrojevskog.

Autor koncepta: Pjotr Novicki

Kustosi izložbe: Pjotr Novicki, Sarmen Beglarijan, Silvija Šimanjak

Projekat je realizovan uz finansijsku pomoć Ministarstva inostranih poslova Republike Poljske u okviru projekta „Proširenje znanja o Poljskoj“ i Poljske fondacije za savremenu umetnost.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU