Lista izložbi

NEO N.O.B.

29.11.2013-12.01.2014.

Izložba NEO N.O.B. (Ne)popularna kultura sećanja prvi put beogradskoj publici predstavlja rad najpoznatijeg hrvatskog vajara mlađe generacije Ivana Fijolića. Fijolićeva do sada najveća samostalna izložba prikazuje 7 monumentalnih skulptura inspirisanih narodnooslobodilačkom borbom i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije tokom jedne generacije.

“U poslednjih dvadesetak godina uspeli smo uništiti oko 3000 spomenika prethodnog političkog sistema, a neke od tih spomenika radili su naši najbolji umetnici. Stvorila se ogromna rupa u pamćenju koja me je uzdrmala. Nisam mogao da ne reagujem.” kaže Ivan Fijolić. Izloženi radovi predstavljaju reakciju umetnika protiv uništavanja partizanskih spomenika u poslednje dve decenije u Hrvatskoj i protiv zanemarivanja i potiskivanja važnog dela istorije i umetničke baštine.

Umetnik reinterpretira sedam ikoničnih skulptura kojih više nema. Traži heroje iz prošlosti i sadašnjosti kako bi ispričao priču socijalističkih skulptura u post-socijalističkoj državi, i nalazi ih u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona, uključujući Silvestra Stalonea, Boška Buhu, Elvisa Prislija, Tita i Jovanku Broz.

Skulptura ˝Tri kralja˝referiše se na tri kralja pop kulture: Silvestra Stalonea kao Ramba, Arnolda Švarcenegera i Elvisa Prislija. Stalone i Švarceneger prikazani su u borbenom stavu s automatskim puškama, u stavu koji bi mogao da posluži kao kadar iz popularnih filmova po kojima su poznati, ali gotovo idiotski iskrivljenih lica. Noge Elvisa su pak preuzete iz imitacije slavnog printa Endija Vorhola.

“Subverzivni Fijolić,… jedan je od najinteresantnijih umetnika svoje generacije. U njegovoj umetnosti ima svega: od socrealističkih spomenika, preko Vorhola i citata pop kulture, do Ramba i Tita… U svemu ćete uživati. I sve je lako čitljivo, no ne i banalno.” – Patricia Kiš

Fijolić je autor prvog spomenika Brus Liju koja je 2006. postavljena u Mostaru. Prvi put nakon toga umetnik radi monumentalne skulpture. Izložba NEO N.O.B. je premijerno prikazana maju 2012. u Kući umetnosti LAUBA u Zagrebu.

Kratka biografija umetnika:

Ivan Fijolić jedan je od najprepoznatljivih umetnika mlađe generacije i radi pretežno u mediju skulpture. Do sada je izlagao na tridesetak grupnih i dvadeset i tri samostalne izložbe u Hrvatskoj i u svetu.

Dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umetnosti za diplomski rad Okršaj (2001), Rektorove nagrade za izložbu ˝Check Your Head Out˝ (2004) i Nagrade 37. Mediteranskog kiparskog simpozija za rad Školica (2009). Autor je tri rada u javnom prostoru: Fundacija Batta u Zlínu, (Češka), Black Foot, u Parku Skulptura, u Vrsaru (Hrvatska) i Bruce Lee u Mostaru (BIH).

Autor je ciklusa skulptura za Muzej krapinskog pračoveka u Krapini. Živi i radi u Zagrebu.

Kustoskinje izložbe: Vanja Žanko, Becky McKay (Kuća umetnosti Lauba, Zagreb) i Ana Panić (MIJ)

Dizajn postavke: Elda Stanković

Tekst: Ivana Hanaček

Izložba je realizovana uz podršku: Laube, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU