Lista izložbi

Poklon zbirka Dragoslava Damnjanovića

02.04-29.05.2011.

Na izložbi su predstavljeni radovi iz kolekcije koju je gospodin Dragoslav Damnjanović poklonio Narodnom muzeju nastavljajući plemenitu tradiciju darivanja kojom su darodavci od samog osnivanja Narodnog muzeja doprinosili očuvanju naše kulturne baštine i razvoju centralne muzejske institucije u Srbiji.

Damnjanović je pravnik po profesiji, a kao poznavalac istorije i ljubitelj umetnosti postao je od svojih studentskih dana kolekcionar, a potom i mecena. Umetnički senzibilitet je formirao uz svog brata, poznatog umetnika Radomira Damnjana pored kog je imao priliku da prati tendencije na likovnoj sceni i da stekne poznanstva sa umetnicima bliskim Damnjanovom stvaralaštvu.

Ovu osobenu kolekciju čine antologijska dela savremene umetnosti – pored radova Damnjana čija dela čine okosnicu kolekcije, publika će moći da vidi i radove Marine Abramović i Ulaja, Brace Dimitrijevića, Mersada Berbera, Julija Knifera, Raše Todosijevića, Stojana Ćelića, Dušana Otaševića, Marka Čelebonovića, Cileta Marinkovića i drugih umetnika. Reč je o delima koja pripadaju kako konvencionalnim medijima (slikarstvo, grafika, crtež, skulptura) tako i nekonvencionalnim umetničkim medijima (performans, body art, video art). Inostrani deo kolekcije čini šesnaest dela italijanskih umetnika različitih generacija nastalih u periodu od 1966. do 2005. godine.

Na izložbi je prikazano svih 222 radova koja je u periodu od 2005. do 2009. godine darodavac poklonio muzeju. Kolekcija je na ovoj izložbi prvi put publici predstavljena u celosti.

Iako dela nisu sakupljana sa namerom da prikažu pravce i trendove, ova kolekcija ipak to čini pružajući jedan lični pogled kroz koji će posetioci izložbe moći da upoznaju raznorodne tendencije u umetnosti prvenstveno 60tih i 70tih godina XX veka, ali i drugih decenija.

Na otvaranju izložbe Radomir Damnjanović Damnjan izvešće performans i koji će postati najnovije delo u ovoj kolekciji.

Autori izložbe: Dragana Kovačić, Ljubica Miljković, Gordana Stanišić, Vera Grujić i Jelena Dergenc

Tokom izložbe biće organizovana stručna i autorska vođenja, kao i edukativni programi za decu i mlade.

Izložba će biti otvorena do 29.maja. Ulaz na izložbu je besplatan.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU