Lista izložbi

URA!

26.09-06.10.2013.

Fondaciju „SAVREMENA DECA” je osnovala mlada slikarka Jovana Tomanović sa idejom da organizuje radionice i likovne kolonije za decu bez roditeljskog staranja. Naziv fondacije predložila su deca učesnici radionica.

Jovana je prikupila sredstva od prodaje svojih slika za donaciju Centru za odojčad, decu i omladinu u Zvečanskoj i organizovala prvu slikarsku radionicu 2008. godine. Radionice se od tada organizuju svakog vikenda, a tokom školskih raspusta i dečje slikarske kolonije. Mališanima u svih sedam domova za decu bez roditeljskog staranja u Beogradu je pružena prilika da na kvalitetan i kreativan način ispune slobodno vreme, učeći slikarske tehnike od akademskih slikara i studenata Fakulteta likovnih umetnosti. Do sada je u radionicama učestvovalo preko 350 dece.
“Nakon mnogo rada i truda nastali su zaista kvalitetni dečji radovi. Iako ideja nije bila da stvorimo vrhunske slikare, već samo da deci koja imaju umetničke sposobnosti pružimo mogućnost da se razvijaju u tom pravcu. Kako bismo omogućili kontinuiran rad fondacije organizujemo izložbe koje deci veoma znače da steknu samopouzdanje, dok građani mogu da prate njihov razvoj i ukoliko žele, podrže rad fondacije i decu svog grada kojoj je potrebna pažnja, ljubav i druženje.” (Jovana Tomanović)

Izloženo je preko 100 radova koji su nastali na radionicama tokom 2012. godine. Izložba je prodajnog karaktera, sva prikupljena sredstva su namenjena Fondaciji Savremena deca i biće iskorišćena za kupovinu potrebnog materijala za likovnu praksu, organizovanje slikarskih kolonija, izleta, kao i za pomoć u daljem školovanju dece. Za više informacija o kupovini slika i saradnji sa Fondacijom obratite se Jovani Tomanović, osnivaču Fondacije Savremena deca (tel: 063/7427085 mail: [email protected]).

Realizacijom izložbe „Ura!“ Muzej istorije Jugoslavije pruža podršku Fondaciji Savremena deca i poziva posetioce koji su u mogućnosti da pomognu da se pridruže ovoj inicijativi.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU