Lista izložbi

Zbirka slika druga predsednika

18.09-04.11.2012.

Kao naslednik Memorijalnog centra Josip Broz Tito (i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije) Muzej istorije Jugoslavije baštini likovnu građu koja je – između ostalog – bila deo enterijera rezidencije predsednika SFRJ Josipa Broza. Polazeći od teze da su se navedena umetnička dela u Rezidenciji našla na osnovu Titovog ukusa, kao i da su dela pribavljena po njegovoj želji, autor izložbe dr Nenad Radić ovom izložbom daje svojevrsnu rekonstrukciju Rezidencije i umetničkog ukusa Josipa Broza.

„Biće izložena dela koja odražavaju karakter ove jedinstvene vladarske zbirke, formirane u periodu od 1946. do 1977. godine – neobičan spoj dela evropskih i jugoslovenskih umetnika u rasponu od XVII do XX veka – u istom odnosu u kome su bila zastupljena u prostorima nekadašnje predsedničke rezidencije u Užičkoj 15, stradaloj u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Osnovni cilj izložbe je da, sa jedne strane, odabrane slike ponovo stavi u kontekst reprezentativne funkcije koju je ova zbirka posedovala, i da sa druge strane, osvetli i lični ukus Josipa Broza kroz slike koje su bile sastavni deo ambijenta privatne rezidencije predsednika SFRJ.“

Izložba Zbirka slika druga predsednika predstavlja rezultat izuzetne saradnje Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske (Novi Sad). Izložba istog koncepta održana je u Galeriji Matice srpske od 4. maja do 15. juna ove godine. Beogradska izložba donosi proširenje izloženog materijala i koncept koji daje precizniji i detaljniji uvid u izgled i raspored same Rezidencije Predsednika Tita.

Autor izložbe, MIJ i Galerija Matice srpske udružile su se u realizaciji ovog projekta kako bi se na adekvatan način (konzervatori Galerije Matice srpske uradili su složene restauratorske i konzervatorske radove na nekolicini slika koje će biti izložene) predstavila ova dragocena umetnička građa, proširile mogućnosti njenog tumačenja (kao umetničkih dela ali i u kontekstu kompleksnog nasleđa socijalističke Jugoslavije) kao i da bi se predstavili napori muzealaca da se zajedničkim radom, u situaciji finansijske krize i veoma malih davanja za očuvanje kulturne baštine, obave važni poslovi u oblasti zaštite i prezentacije.

Autor izložbe: dr Nenad Radić

Kustos izložbe: Ana Panić

Dizajn postavke: Dalibor Jovanović

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU