Lista programa

Promocija knjige o istoriji srpskog automobilizma u Muzeju Jugoslavije

U zgradi  Muzeja 25. maj, u ponedeljak, 25. marta 2024, od 18 časova, biće održana promocija knjige Marka Miljkovića Automobil je sloboda – Istorija razvoja automobilizma u Srbiji 1903-2023 u organizaciji Muzeja Jugoslavije, Muzeja Automobila i Službenog glasnika.

Transformišući način na koji se krećemo automobili su ostali simbol mobilnosti i napretka, pritom podstičući ekonomski razvoj i kulturne promene širom sveta. Knjiga Marka Miljkovića Automobil je sloboda – Istorija razvoja automobilizma u Srbiji 1903-2023 bavi se ne samo istorijom automobila na ovim prostorima, već ovaj fenomen savremenog društva analizira u širem kontekstu istorijskih promena i modernizacije kroz koje je srpsko društvo prolazilo od početka dvadesetog veka do danas. Koristeći najraznovrsnije istorijske izvore – arhivsku građu, novinske članke, fotografije, delove automobila, reklame, pozivnice, postere, filmove i TV serije, popularnu muziku i sećanja savremenika – autor prikazuje autentičnu sliku čitavog jednog veka tehnološke revolucije.

Ovaj tehnološki izum, koji je 1903. godine stigao u Srbiju, olakšao je i ulepšao život mnogima, ali i doprineo brojnim društvenim promenama. Knjiga o 120 godina automobila i automobilizma u Srbiji zbog toga je važan prilog političkoj, društvenoj i kulturnoj istoriji.

U vožnji kroz vreme, prolazeći kroz Kraljevinu Srbiju, Kraljevinu Jugoslaviju, SFRJ i savremenu Srbiju, kroz procese njihove modernizacije, ali i krize i ratove, pokazujući svu složenost i bogatstvo jedne ovakve teme, čitaoci će imati priliku da uživaju u nesvakidašnjem pogledu na istoriju razvoja Srbije u poslednjih 120 godina. Na ovom putovanju iskusiće vožnju po razlokanim i modernim putevima, kako se sipao benzin na prvim beogradskim pumpama ili u vreme sankcija iz plastičnih flaša, kako se zaustavljalo na prvim semaforima, kako su se opravljali automobili kod priučenih majstora, ali i u profesionalnim servisima i modernim garažama, dok su vozači uporno i najčešće bezuspešno tražili slobodno mesto za parking.

Na promociji će govoriti Marko Miljković, autor publikacije, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Bogdan Petković, direktor Muzeja Automobila, Gordana Milosavljević Stojanović, urednica u Službenom glasniku, Saša Ilić, recenzent i Rifat Kulenović, kustos Muzeja Jugoslavije.

Izdavanje ove publikacije podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ulaz je slobodan.

Музеј 25. мај - Горњи хол
  • Dan: 25.03-25.03.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU