Lista programa

2. DRUŽENJE SA “FIĆOM”

u subotu, 24. avgusta, od 11 do 14 časova na platou ispred Muzeja 25. maj

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruženjem istoričara automobilizma i Udruženjem ljubitelja Fića iz Kragujevca, nakon uspešnog okupljanja prošle godine,  organizuje 2. druženje sa “fićom“ u subotu 24. avgusta, sa početkom u 11 časova.

Posetioci će imati priliku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koje ponosni vlasnici za ovu priliku dovoze iz gradova širom Srbije, da biraju najsimpatičnijeg „fiću“, da čuju zanimljiva predavanja o „fići“ i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana „fićom“ biće predstavljena u suvenirnici Muzeja.

 

Satnica

11h Okupljanje vozila na platou ispred muzeja i otvaranje manifestacije. Publika glasa za najsimpatičnijeg fiću;

12h Predavanje o istoriji automobilizma u Jugoslaviji: O Zastavi 1400 BJ, počecima proizvodnje “fiće” i dizajnerskom opusu Stevana Mihajlovića u bioskopskoj sali „Muzeja 25. maj“;

13h Proglašenje pobednika izbora za najsimpatičnijeg fiću i dodela nagrada;

14h Revijalna vožnja kroz Beograd, od Muzeja istorije Jugoslavije, preko Topčidera, novog mosta na Adi, Novog Beograda, Brankovog mosta do centra grada

 

“Fića” je u Jugoslaviji služio i kao milicijsko službeno vozilo, godinama je bio jedino vozilo za obuku vozača, učestvovao je na trkama, a “fićama” se čak igrao i fudbal na Tašmajdanu!

Tokom poslednjih godina raste interesovanje za ovaj automobil, organizuju se okupljanja tzv. „fićijade“ u mnogim gradovima u Srbiji, a u Kragujevcu je pokrenuta inicijativa da se „fići“ podigne spomenik. Pored Srbije „fićijade“ su organizovane u Bosni i Hercegovini i Nemačkoj.

Nakon velikog interesovanja koje je Druženje sa fićom izazvalo prethodne godine odlučili smo se da manifestaciju nastavimo sa ciljem da se očuva sećanje na industrijsko i kulturno nasleđe regiona.

“FIĆA — Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije “automobil”. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, fićom su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina Fiće je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog Fiće vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju…”

Dejan Novačić, Leksikon YU mitologije.

 

Ulaz na predavanje u okviru manifestacije 2. druženje sa „fićom“ je besplatan.

  • Dan: 24.08.2013-20.06.2024.
  • Vreme: 11:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU