Lista programa

Autorsko vođenje kroz „Zabeležena sećanja“

Kroz izložbu vode kustoskinja izložbe u Beogradu Ana Panić i umetnica Ana Adamović

U subotu, 12. septembra kroz izložbu Evropa. Jugoistok – Zabeležena sećanja vodiće vas kustoskinja izložbe u Beogradu Ana Panić, kustoskinja MIJ, a o svom radu „Najlepša je zemlja moja“ posetiocima će pričati umetnica Ana Adamović.

Dvadeset četiri godine nakon beogradskog koncerta hora Kolibri u Kolarcu i 20 godina od početka rata u nekadašnjoj Jugoslaviji, neki od članova hora su se okupili kako bi još jednom zajedno otpevali pesmu Najlepša je zemlja moja – u istom gradu ali sasvim drugačijoj zemlji.

O radu Najlepša je zemlja moja

(Trokanalna video instalacija, 02.51”, 2011-2013)

Hor Kolibir bio je najpoznatiji dečji hor nekadašnje Jugoslavije. Hor je pevao kako dečje tako i patriotske pesme, a većina pesama bila je napisana upravo za njih. Od sredine sedamdesetih godina pesma Najlepša je zemlja moja postaje deo standardnog repertoara hora Kolibri.

Aprila 1987, godine koju u Jugoslaviji obeležavaju brojne političke krize i skandali, Kolibri održavaju koncert na beogradskom Kolarcu. Tom prilikom, bivši članovi hora koji su u tom momentu bili prisutni u sali pridružili su se horu na bini kako bi zajedno otpevali poslednje dve pesme. Jedna od njih bila je i Najlepša je zemlja moja.

Manje od četiri godine nakon tog koncerta, započeo je rat u Jugoslaviji – najveći sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata  koji je iza sebe ostavio više od 120.000 mrtvih.

  • Dan: 12.09.2015-25.06.2024.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU