Lista programa

Dani evropske baštine

Kao odgovor na ovogodišnju temu manifestacije Dani evropske bastine 2016, Kulturno nasleđe i zajednice:živeti sa nasleđem, Muzej istorije Jugoslavije će se predstaviti sa programom (Pre)poznavanje-Muzej 25. maj.

Ideja programa je da preispita i učini vidljivim vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja istorije Jugoslavije. Muzej 25. maj je prvi objekat u Beogradu koji je namenski građen sa idejom da bude muzej. Na ekskluzivnom pozivnom konkursu za zgradu Muzeja u Botićevoj ulici, pobedio je Mihailo Mika Janković, a objekat je svečano otvoren 1962. godine. Program je nastao u cilju obeležavanja 40 godina od smrti arhitekte objekta. Autorke projekta su mr Neda Knežević, direktorka MIJ i Marija Đorgović, kustoskinja MIJ.

Svakog dana od 23. do 25. septembra u 18.00 časova biće organizovane ture / šetnje sa vodičem koje će učesnicima omogućiti jedinstven pogled sa krova solitera preko puta Muzeja 25. maj, ali i upoznati sa mnogim zanimljivostima koje se vezuju za sam Muzej. Šetnja se završava u samom muzeju, gde će posetioci u okviru ambijentalne postavke moći da pogledaju video materijal sa prikazom intervjua sadašnjih, ali i nekadašnjih stručnjaka i kustosa muzeja, kao i ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji objekta, da oslušnu komšije iz solitera, kao i da pogledaju i dodirnu maketu Muzeja specijalno napravljenu ovim povodom. Ture su besplatne, a zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave za na e-mejl [email protected].

  • Dan: 23.09-25.09.2016.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU