Lista programa

Dvostruki teret

Učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Evropi

Od 27. do 29. oktobra učenici Treće beogradske gimnazije učestvovaće u projektu Goethe-Instituta „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Evropi“. U Muzeju istorije Jugoslavije učenici će u utorak 28. oktobra prisustvati radionici, a tokom učešća u projektu istraživaće lokalnu istoriju u vreme Drugog svetskog rata i holokausta i posetiti Muzej banjičkog logora i Logor Staro sajmište za koji će sami pripremiti izlaganja.

Partneri na ovom projektu su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival tolerancije – Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i zaklada „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar), dok su pridruženi partneri Muzej istorije Jugoslavije (Beograd), BITEF teatar (Beograd),  FKVK Zaprešić i Muzej grada Koprivnice.

Nakon radionice, učenici će pod mentorstvom Jelene i Milene Bogavac, stručnjaka iz FPI-ja, Renate Jeremić Rädle, Nenada Lajbenšpergera, Jelene Kručičanin, profesora Treće beogradske gimnazije, Biljane Bogojević i Miloša Bajlovskog krenuti u realizaciju dokumentarne postdramske predstave, čija se premijera očekuje u martu 2015. godine.

Ova radionica jedna je od četiri koje Goethe-Institut Kroatien organizuje tokom oktobra i novembra u partnerskim školama u Zaprešiću, Koprivnici (Hrvatska) i Sarajevu (Bosna i Hercegovina) u sklopu EU projekta „Dvostruki teret – Učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Evropi“. One su deo većeg projekta koji je započeo simpozijumom u Zagrebu u aprilu, a nastavio se stručnom posetom spomen-području Buchenwald. Projekat okuplja naučnike, stručnjake iz spomen-područja, dokumentacijskih centara, muzeja, umetnike, pedagoge, nastavnike, a od ove jeseni i učenike. Cilj projekta je da se kroz vannnastavne aktivnosti približe učenicima istorijske činjenice i tako podstaknu da uz pomoć umetnika i mentora ostvare umetničke projekte vezane uz teme Holokausta i nacionalsocijalizma.

O istorijskom okviru Drugog svetskog rata, krvnicima i žrtvama, suočavanju Srbije s prošlošću učenicima će predavanje održati i istaknuta profesorka s beogradskog  Filozofskog fakulteta, dr. sc. Dubravka Stojanović.

  • Dan: 27.10-29.10.2014.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU