Lista programa

EX YU ELECTRONICA vol. III

Promocija vinilnog LP izdanja, jam session i druženje

Projekat EX YU ELECTRONICA se fokusira na marginalne trendove u jugoslovenskoj popularnoj kulturi osamdesetih sa ciljem da ih revalorizuje i otpočne njihovu kanonizaciju u zvanične tokove istorije umetnosti. Tema treće retrospektivne EX YU ELECTRONICA kompilacije — sa podnaslovom Diktatura, Humor Agresija — jeste scena nezavisne elektronske muzike u bivšoj Jugoslaviji koja je zaživela u okviru kasetne kulture osamdesetih. Kompilacija EX YU ELECTRONICA vol. III izašla je pod okriljem edicije Monofonika, pod okriljem Subkulturnog azila Maribor iz Slovenije.

Na promociji će u sklopu jam sessiona predstavljeni autentični instrumenti na kojima se stvarala eksperimentalna muzika u Jugoslaviji, kao npr. Korg MS-20, CASIO Casiotone MT 46 itd.

Subkulturni azil Maribor je zavod za umetničku produkciju i izdavaštvo koji je 1999. osnovao Dušan Hedl. Bavi se projektima kulturne, informativne, društvene i istraživačke prirode. Pored izdavačke delatnosti (audio izdanja, knjige, publikacije) u polje delovanja Subkulturnog azila spada i kulturni menadžment i posredništvo, istraživanje i eksperimentalni razvoj na području društvenih nauka i humanistike, distribucija i promocija kulturnih dobara, kao i pokretanje i realizacija međunarodnih projekata. Edicija Monofonika izdaje elektronske, eksperimentalne i arhivske snimke iz regije nekadašnje Jugoslavije.

Učestvovanje Muzeja istorije Jugoslavije u promociji projekta u Srbiji najavljuje mogućnosti buduće saradnje i proširenje polja interesovanja muzealaca ka popularnoj i underground kulturi kao relevantnim kulturnim fenomenima u širem nastojanju da se istorija Jugoslavije istraži, dokumentuje i kroz različite projekte predstavi publici.

  • Dan: 30.11.2012-17.06.2024.
  • Vreme: 12:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU