Lista programa

Intervencije kustosa na stalnoj postavci Muzeja – uživo

Publika Muzeja Jugoslavije će od 30. septembra do 2. oktobra moći da prati kako se na stalnoj postavci obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata. Кroz izbor predmeta iz muzejskog fonda, kustosi će u fokus staviti taj prelomni trenutak svetske i jugoslovenske istorije. Pomenutim programom Muzej Jugoslavije pridružuje se ovogodišnjoj manifestaciji Dani evropske baštine sa temom Nasleđe i obrazovanje – Znanje za budućnost.

Muzejskim predmetima biće akcentovani neki od konkretnih istorijskih trenutaka, ali i različiti načini sećanja na rat, kao i simboli i vrednosti tadašnjeg društva i vladajuće ideologije.

„Prateći fleksibilan način rada na postavci, publika u pomenutom periodu može da zatekne kustose i kustoskinje kako pred otvorenim vitrinama rešavaju konceptualne i praktične dileme, biraju eksponate, postavljaju i uklapaju tekstove. Skrećući pažnju na izazove i ograničenja tumačenja, ali i neophodnost i dobrobit uključivanja različitih perspektiva, pozivamo posetioce da na licu mesta komentarišu, pitaju i intervenišu gde misle da treba”, pojašnjavaju iz Muzeja Jugoslavije i dodaju:

„Aktuelna postavka, Muzejska laboratorija, polazi od zbirki i muzejskog predmeta, kao glavnog izvora putem kojeg istražujemo društvene pojave, fenomene, tekovine i trenutke važne za razumevanje jugoslovenskog iskustva. Glavni motiv za ovakvu postavku je turbulentna istorija Muzeja Jugoslavije, ali i preispitivanje koncepta nasleđa uopšte. Osim kustosa Muzeja, u istraživanje su uključeni i drugi stručnjaci i publika.”

Radno vreme Muzeja je od srede do nedelje, od 10 do 18 časova, a prilikom posete neophodno je nošenje zaštitne maske, kao i beskontaktno merenje temperature i dezinfekcija ruku pri ulasku.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU