Lista programa

Iskustvo istorije iz prve ruke

Predavanje i razgovor sa Robertom Rückelom, direktorom Muzeja DDR-a

Muzej DDR-a (www.ddr-museum.de) u Berlinu predstavlja život u socijalističkoj (Istočnoj) Nemačkoj (Nemačka Demokratska Republika). Sa preko 440.000 posetilaca godišnje jedan je od deset najposećenijih muzeja u Berlinu i jedan od najposećenijih muzeja savremene istorije u Nemačkoj.

Stalna postavka Muzeja DDR-a vodi posetioca na putovanje kroz vreme, u državu koja je davno prestala da postoji. Svi eksponati se mogu dodirnuti, upotrebiti: provozajte Trabanta, podignite telefonsku slušalicu i zavirite u fioke i ormariće – dodirnite, osetite eksponate. Muzej DDR-a nije nalik nijednom drugom muzeju na svetu – nudi posetiocima iskustvo istorije iz prve ruke i uključuje sva njihova čula.

Muzej je otvoren 2005. godine, a inicijalna postavka proširena krajem 2010. Pre nekoliko meseci otvoren je i restoran Muzeja.

Muzej DDRa je jedinstven po načinu finansiranja – u potpunosti se izdržava od sopstvenih prihoda (ulaznice, suveniri, restoran itd.).

Više od 96% posetilaca ocenjuje ga je najvišom ocenom, preporučuje prijateljima i rođacima i kaže da su tokom posete naučili nešto novo. Zbog ovog stava posetilaca Muzej DDR-a je 2008. godine nominovan za nagradu Evropski muzej godine.

Sve tajne vezane za iniciranje, pripremu, rad, proširenje Muzeja DDRa moćićete da saznate iz prve ruke – od osnivača i direktora DDR muzeja Robert Rückel-a.

Rückel je studirao marketing i komunikacije. Radio je kao free lance projekt menadžer i konsultant u kulturi. Izdavač je i autor nekoliko knjiga o Istočnoj Nemačkoj.

Pozivamo kustose, direktore muzeja, kulturne menadžere i sve zainteresovane da prisustvuju predavanju i razgovoru sa gospodinom Rückelom. Teme o kojima ćemo razgovarati tiču se različitih aspeakta menadžmenta muzeja, organizacije interaktivnih postavki i inovativnih načina rada sa publikom.

Predavanje i razgovor će se odvijati na engleskom jeziku.

  • Dan: 11.02.2011-20.06.2024.
  • Vreme: 12:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU