Lista programa

Jugoslavija i svijet 1968.

Promocija knjige istoričara Hrvoja Klasića / sreda 28. mart 2012. u 19 h u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj

 

Knjiga Jugoslavija i svijet 1968. istoričara Hrvoja Klasića problematizuje situaciju u Jugoslaviji tokom jedne od najburnijih godina druge polovine 20. veka i nudi novu interpretaciju događaja koji su obeležili šezdesete u socijalističkoj Jugoslaviji. Autor se bavi ekonomskom situacijom i promenama u zemlji koje su najvećim delom uslovljene započetom privrednom reformom (1965. god.), a posmatra i položaj Jugoslavije 1968. godine u evropskom i svetskom kontekstu, njen odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Kroz celo delo posmatra se položaj i uloga Josipa Broza, kako u zemlji, tako i na međunarodnoj političkoj sceni.

 

„Zašto baš 1968.? Bila je to svakako jedna od najturbulentnijih godina druge polovine 20. veka. Rat u Vijetnamu bio je u punom jeku. Atentati na Martina Lutera Kinga i Roberta Kenedija podsetili su svetsku javnost da ni visokorazvijena demokratska društva nisu imuna na nedemokratske oblike političke borbe. Mladi, pre svega studenti, bez obzira na rasu, pol ili poreklo, vrlo burno izražavaju svoje nezadovoljstvo svetom u kojem žive. Politička elita u Moskvi još jednom se potrudila da dokaže da je socijalistička praksa nespojiva s „ljudskim likom“. Turbulencije nisu zaobišle ni Jugoslaviju. Dvadeset pet godina nakon osnivanja, federacija sastavljena od šest republika i pokrajina proživljavala je ekonomsku, političku i socijalnu krizu. Razlike u pogledima na jugoslovensku budućnost prisutne su unutar saveznog rukovodstva, između republičkih rukovodstava, ali i u najširoj javnosti.“ (iz predgovora)

 

Osim najširoj publici, knjiga će poslužiti i kao vredna literatura naučnicima, studentima humanističkih disciplina i brojnim učesnicima predstavljenih događaja, ali i kao podsticaj daljem istraživanju savremene istorije. „Jugoslavija i svijet 1968. utemeljena je na građi iz različitih arhiva, iscrpna i živa kada rekonstruiše pojedina zbivanja, a opet knjiga koja odaje duh prelomne, revolucionarne, nemirne 1968. u Francuskoj, SAD-u i, najviše, u Jugoslaviji. Knjiga Jugoslavija i svijet 1968. puno je više od naučnog teksta. Ona je zabavna, važna i potrebna.“ (recenzent Tvrtko Jakovina)

 

O knjizi će govoriti istoričari dr Ljubomir Dimić i dr Tvrtko Jakovina, urednik Kristijan Vujičić i autor

 

O autoru:

Hrvoje Klasić diplomirao je 1997. godine na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor istorije u sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu Hrvatsko proljeće u Sisku. Koautor je dokumentarne serije Hrvatsko proljeće, nastale u produkciji HRTa 2011. god.

Promocija knjige Jugoslavija i svijet 1968.

Media list empty

  • Dan: 28.03.2012-19.06.2024.
  • Vreme: 19:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU