Lista programa

Koncert „No Borders Orchestra“

„No Borders Orchestra“, simfonijski orkestar koji okuplja muzičare iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, održaće koncert 24. oktobra u 20 časova u Muzeju Jugoslavije. Beogradski nastup je završnica regionalne turneje nakon uspešnih koncerata u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici. Ulaz na koncert je slobodan.

Koncert u Beogradu otvoriće jedno od najznačajnijih dela američke minimalističke muzike 20. veka, kompozicija „Shaker Loops“ američkog kompozitora Džona Adamsa. U okviru programa biće izvedene i kompozicije Maksa Rihtera „Vivaldi recomposed“ u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert-majstor Makedonske filharmonije, i Riharda Štrausa „Metamorphosen“, kao i numera hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića „Rethink! Trailer“, koju je komponovao upravo za „No Borders Orchestra“.

Ovom turnejom „No Borders Orchestra“ želi da inspiriše ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije.

„Usled sistemskih problema, poput klimatskih promena, društvene nejednakosti, hiperproduktivnosti i konzumerizma, treba da se zapitamo koliko želimo da se vratimo u stanje pre pandemije. Samim nazivom turneje ‘No Return to Normality’ želimo da poručimo da normalnost koju smo živeli pre pandemije zapravo nije bila normalna i kako ne bi trebalo da težimo povratku u takav svet. Potrebna nam je promena nabolje. Upravo zbog toga, sve kompozicije u okviru našeg repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju. Muzikom šaljemo poziv svima da je promena neophodna”, objašnjava Premil Petrović, umetnički direktor orkestra i dirigent.

„No Borders Orchestra“ je osnovan 2012. godine u Beogradu i Berlinu kao nevladina organizacija, čiji je cilj, kako sami navode, iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu saradnju. Tražeći načine za dekonstrukciju i transformaciju zajednica, zagovarajući pozitivne promene i angažujući društva da postanu inkluzivnija, interkulturna, demokratska i otvorena, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana i šire.

Ulaz na koncert je slobodan, uz obaveznu prijavu putem formulara na veb-sajtu orkestra www.nobordersorchestra.org. Broj posetilaca i posetiteljki u sali biće ograničen, a boravak na koncertu sproveden u skladu sa važećim epidemiološkim merama.

Muzej 25. maj - Izložbeni prostor levo
  • Dan: 24.10-24.10.2021.
  • Vreme: 20:00
  • Kapacitet: 50

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU