Lista programa

Kraj Drugog svetskog rata – Radovi u toku!

Muzejska laboratorija kontinuirano preispituje jugoslovensko nasleđe pa, povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u fokus stavljamo taj prelomni trenutak svetske i jugoslovenske istorije. Kustosi su, svako iz svog ugla, na pojedinim mestima na izložbi, akcentovali neke od istorijskih trenutaka, segmenata novouspostavljenog sistema vrednosti i načina sećanja na rat.

Prateći fleksibilan način rada na postavci, odlučili smo se da izmene uvodimo postupno i otvoreno. Radnim danom, tokom avgusta i septembra, publika može da zatekne muzejske radnike kako pred otvorenim vitrinama rešavaju konceptualne i praktične dileme, biraju eksponate, postavljaju i uklapaju tekstove. Posetioci su pozvani da na licu mesta komentarišu i intervenišu gde misle da treba.

Aktuelna postavka, Muzejska laboratorija, polazi od zbirki i muzejskog predmeta, kao glavnog izvora. Istražujemo društvene pojave, fenomene, tekovine i istorijske trenutke važne za razumevanje iskustva života u Jugoslaviji. Glavni motiv za ovakvu postavku je turbulentna istorija Muzeja Jugoslavije, ali i preispitivanje koncepta nasleđa uopšte. Materijalizujući situaciju u Muzeju Jugoslavije, uspostavljamo otvoreni proces (re)kreiranja nasleđa Jugoslavije. Ilustrujući tokove (novog) čitanja fonda Muzeja, na izložbi smo sučelili dva glavna segmenta tog čitanja, kojima dominiraju Titove memorabilije i socijalističku revoluciju. Zaseban segment prikazuje predmete prikupljene u poslednjih dvadesetak godina, od osnivanja Muzeja (istorije) Jugoslavije 1996. godine do danas. Osim kustosa Muzeja, u istraživanje su uključeni i drugi stručnjaci, stvaraoci i publika.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU