Lista programa

Međunarodni dan muzeja

U subotu, 18. Maja, muzeji širom sveta obeležiće Međunarodni dan muzeja. Ovaj dan ustanovila je organizacija ICOM (Međunarodni savet muzeja / International Council of Museum) sa idejom da promoviše ulogu i značaj muzeja u savremenom društvu. Temom ovogodišnje manifestacije Muzeji kao mesta za obrazovanje i istraživanje ističe se važnost muzeja kao institucija koje podstiču aktivno učenje, saradnju i razumevanje među pripadnicima različitih kultura.

U skladu s temom koja je ove godine u fokusu, Muzej Jugoslavije je pripremio raznovrstan program.

 10:00  Tito poslednji svedoci testamenta reditelja Lordana Zafranovića (u bioskopskoj sali zgrade Muzeja 25. maj)

11:00 i 12:00  Stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije na engleskom (od 11 časova) i na srpskom jeziku (od 12 časova)

13:00 14:00  Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna (u prostoru Muzeja 25. maj)

18:00 19:00  Autorsko vođenje kroz izložbu Ježeva kućica izmišljanje boljeg sveta

Muzej Jugoslavije biće otvoren za posetioce od 10 do 18 časova, a za individualne posete ulaz će biti besplatan.

Više informacija o programu

10:00 Tito poslednji svedoci testamenta reditelja Lordana Zafranovića (u bioskopskoj sali zgrade Muzej 25. maj počinje emitovanje serijala Tito poslednji svjedoci reditelja Lordana Zafranovića)

U saradnji s Jugoslovenskom kinotekom u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj počinje prikazivanje dokumentarne serije o Josipu Brozu Titu, kao uvid u njegovu ličnost i čitavu jednu epohu. Intervjuisani su najbliži članovi porodice, prijatelji i saradnici, ali i politički protivnici, iskreno, bez zadrške, prepričavajući doživljaje i iskustva iz života i rada s Titom. Svakodnevno će biti emitovane po dve epizode serijala  (sa izuzetkom 20. i 21. maja). Serijal se završava 25. maja kada će biti emitovane poslednje tri epizode serijala.

11:00 i 12:00  Stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije na engleskom (od 11 časova) i na srpskom jeziku (od 12 časova)

Tokom stručnog vođenja posetioci će imati priliku da čuju osnovne informacije o istorijatu muzejskog kompleksa koji je usko povezan sa istorijom same Jugoslavije. Dvojezično vođenje na engleskom i srpskom jeziku, u terminima kada je poseta najveća, koncipirano je u obliku dijaloga sa učesnicima ture, čime se postiže autentičnost vođenja.

13:00 14:00  Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna u prostoru Muzeja 25. maj (sala desno)

U prostoru zgrade Muzeja 25. maj posetioci će imati priliku da upoznaju proces restauracije ovog umetničkog dela, starog više od 70 godina, kao i da saznaju nešto više o Кunovom stvaralaštvu. Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici deo je pripremnih aktivnosti za izložbu Kun: umetnik – radnik – borac, koju zajednički organizuju Galerija SANU, Muzej Jugoslavije i Muzej savremene umetnosti, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Đorđa Andrejevića Kuna, istaknutog jugoslovenskog umetnika, akademika, revolucionara i profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Na konzervaciji slike rade Кristina Horjak, viša resturatorka, i Jovan Petronijević, MA konzervator-restaurator.

18:00  Autorsko vođenje kroz izložbu Ježeva kućica izmišljanje boljeg sveta

Iako je izložba kreirana da bude mesto susreta svih generacija, ovo vođenje namenjeno je odraslima koji žele da saznaju više o procesu rada na izložbi, njenoj koncepciji, životu i radu čuvenog pisca i drugim temama koje će se otvoriti u dijalogu s kustoskinjama i autorkama izložbe Sarom Sopić i Mirjanom Slavković.

Ježeva kućica, poema Branka Ćopića, zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji. I danas, sedam decenija nakon objavljivanja, ovo književno delo predstavlja polje identifikacije, deljeno mesto sećanja i jak okidač za nostalgiju. Polazeći od ikoničnog statusa koji ima u kolektivnom pamćenju i turbulentne istorije odnosa prema ovoj poemi i njenom piscu, kreirana je izložba čiji je cilj pokretanje dijaloga o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovim potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas, istovremeno otvarajući pitanja o značaju doma, odnosa prema bliskoj prošlosti, zajednicama kojima pripadamo, ksenofobiji, sećanju, nostalgiji, mentalnom zdravlju.

  • Dan: 18.05-18.05.2024.
  • Vreme: 10:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU