Lista programa

Moja JUGOSLAVIJA: razgovor i vođenje

podelite svoje sećanje na život u Jugoslaviji

Ako čuvate neko svedočanstvo o životu u Jugoslaviji (svejedno da li je to Savezna Republika Jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, Federativna Narodna Republika Jugoslavija, Demokratska Federativna Jugoslavija ili Kraljevina Jugoslavija, a možda imate predmet koji govori o životu u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba ili Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca) javite nam se !

Budite kustos sopstvenog nasleđa i podelite sa nama priču o predmetu koji smatrate važnim za istoriju Jugoslavije.

Izložbu „Jugoslavija: od početka do kraja“ je posetilo više od 12.000 posetilaca. Izazvala je različite reakcije i emocije a posetioci su nam se svakodnevno javljali želeći da nam ispričaju svoje uspomene i svoje viđenje istorije Jugoslavije. Po zatvaranju izložbe muzejski predmeti su vraćeni u depoe. Podstaknuti velikim interesovanjem pokrećemo akciju posetioci kustosi sa željom da uključimo različite poglede i posetiocima pružimo priliku da svoje predmete postave na kulisama izložbe „Jugoslavija: od početka do kraja“.

Pozivamo sve posetioce koji žele da sa nama podele iskustvo života u nekoj od Jugoslavija da u subotu 6. aprila u 13 časova dođu u Muzej 25. maj.

Sve što je potrebno je da budete raspoloženi za razgovor i ponesete svoje uspomene ili neki materijalni trag života u Jugoslavijji. To mogu biti fotografije vaših baka i deka iz perioda Kraljevine, udžbenici ili lektira iz škole koju ste pohađali vi ili neko od vaših (ko se još seća usmerenog obrazovanja?), oprema za fizičko: Yassa triko sa zvezdicama i patike ili baletanke, legendarne Vimbldonke ili Borosane, lenjirići iz Kraš ekspresa, mirišljave gumice, melodika, plastelin, salvete koje ste sakupljali, Zagi ili Vučko, ambalaže proizvoda, propusnica za koncert na Hajdučkoj česmi ili bilo koje lično sećanje na život u Jugoslavijji.

Vaš predmet možete donirati Muzeju, a ako ne želite da se od njega odvojite prenesite nam šta za vas predstavlja a mi ćemo fotografisati predmet koji čuvate i zabeležiti vašu priču.

Donatori predmeta će, kao prijatelji Muzeja, tokom cele godine imati besplatan ulaz na sve izložbe MIJ u sva tri objekta muzejskog kompleksa: Kuću cveća, Stari Muzej i Muzej 25. maj.

  • Dan: 06.04.2013-22.06.2024.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU