Lista programa

Nagrada Živa 2020 – program u Muzeju Jugoslavije

Međunarodna fondacija Forum slovenskih kultura dodeliće sedmu po redu nagradu ŽIVA, za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura, u januaru 2022. godine. Tim povodom biće organizovana dvodnevna konferencija sa pratećim programima, čiji će deo biti realizovan u Muzeju Jugoslavije.

Domaćini su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Maja Gojković potpredsednica Vlade, ministarka kulture i informisanja i predsednica Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i Muzej Jugoslavije, a ostali partneri su: Galerija Matice srpske, Narodni Muzej, Muzej savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Muzej Vojvodine i Kulturna stanica Svilara. Deo konferencije u Muzeju Jugoslavije održaće se 11. i 12. januara 2022. godine.

Prvog dana učesnike i učesnice očekuje otvaranje sedme manifestacije nagrade ŽIVA i tom prilikom biće predstavljeni projekti „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i „Čačak – Srpska prestonica kulture 2023“.

Takođe, predstaviće se 20 muzeja i kulturno-istorijskih celina nominovanih za nagradu ŽIVA 2020.

Dvanaestog januara učesnicima i učesnicama konferencije obratiće se specijalni gosti – Brus Vajnert iz organizacije Museum Hack u Njujorku (SAD) i Kejt Bejli iz Muzeja Viktorije i Alberta u Velikoj Britaniji.

Brajs Vajnert će predstaviti iskustva Museum Hack-a, platforme koja širom sveta realizuje ture, radionice i druge programe sa ciljem da različitoj publici na inovativan način približi muzeje i druge institucije kulture, kroz kreiranje jedinstvenog iskustva, edukaciju i zabavu.

Kejt Bejli će govoriti o stvaranju izložbe Curating Alice: Curiouser and Curiouser u Muzeju Viktorija i Albert. Otkrivanje procesa, dizajna i inspiracije iza ovog impresivnog i spektakularnog muzejskog iskustva koje istražuje uticaj i nasleđe knjiga Luisa Kerola o Alisi u različitim disciplinama, medijima i vremenu.

U program će biti uključena i tradicionalna muzejska Tržnica, koju će pratiti prezentacije muzeja iz Srbije.

Dodela nagrade ŽIVA za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu u slovenskim zemljama, kao i dodela posebnih priznanja održaće se 12. januara 2022. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Više informacija o manifestaciji i nagradi ŽIVA: https://www.fsk.si/sr/

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU