Lista programa

Performans „25. MAJ“

performans i nova skulptura Marte Jovanović u MIJ

Performans „25. maj“

Na Dan mladosti, praznik koji je slavio omladinu SFRJ i Titov rođendan, autorka rekreira situaciju radnih akcija. Ukupno 54 učesnika performansa, kao četa brigadira sa komandirom na čelu, biće okupljeno ispred Muzeja istorije Jugoslavije, u akciji u okviru koje će biti zasađeno preko 1000 karanfila. Pokretanje ovakvih akcija uvek je pretpostavljalo opšti društveni interes. Postoji li opšti društveni interes danas? Koja je pozicija mladih ljudi u okviru savremenih društvenih odnosa. Da li su danas moguće radne akcije i čiji interes bi ih pokrenuo? Da li su ovakve inicijative još samo jedan oblik manipulacije ili istinska svest o sopstvenom doprinosu sveoštem unapređenju. Autorka estetizuje čitav proces i pretvara dobrovoljni fizički rad mladih u umetnički čin. Performans svojim postepenim narativom, dinamikom i simbolima (lokacija, kostim, broj učesnika, cvetni aranžman kao finalni proizvod rada i dr.)  otvara gore pomenuta ali i čitav niz drugih tema relavantnih ne samo za promišljanje prošlosti već i za bolje razumevanje vremena u kome živimo. Kustoskinja performansa je istoričarka umetnosti Milica Pekić.

 

Nova Skulptura u parku MIJ LjubavSrećaIstina

U ponedeljak 23. maja je u parku Muzeja istorije Jugoslavije postavljena skulptura LjubavSrećaIstina umetnice Marte Jovanović.

Skulptura od providne rezine je spomenik relativnosti ideja, ideologija, verovanja, nada i planova, spomenik cije su tri jednostavne, urezane reci Ljubav, Sreća i Istina, po Jovanovićevoj suština ljudskog postojanja i životni, politički i religijski pokretač.

Transparentan i lagan materijal od kog je skulptura napravljena je u opoziciji uobičajenoj predstavi spomeničke skulpture i tradicionalnom pojmu reprezentativnosti. Transparentnost skulpture ističe relativnost interpretacije svakog monumentalnog dela bilo da je ono verbalno, pisano ili materijalno.

Rođena u SFRJ, odrasla u tri države na tri kontinenta, internacionalna umetnica Marta Jovanović tokom 2011. godine radi seriju radova nastalih posle posete Muzeju istorije Jugoslavije i novih saznanja o ličnoj istoriji i istoriji Jugoslavije. Kod nje se rađa specifičan patriotizam prema zemlji i kulturi, a ne prema državi jer je država za Jovanovićevu relativan pojam koji simboliše transparentnost stilizovane reprodukcije nadgrobnog spomenika.

Muzej istorije Jugoslavije kroz ovu saradnju nastavlja praksu otvaranja svojih kolekcija i programa i ka savremenoj umetničkoj produkciji koja se bavi kulturnim, istorijskim i političkim fenomenima vezanim za istoriju Jugoslavije. Spomenik LjubavSrećaIstina je poklon galerije Bosi Artes iz Rima koji će obogatiti likovnu zbirku muzeja. Ovaj događaj predstavlja i važan primer međunarodne kulturne saradnje, kom su prisustvovali Andrea Arnaldo, konzul u ambasadi Italije u Beogradu, Maria Mazza direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Sandro Bosi, direktor galerije Bosi Artes iz Rima. Gospođa Maca (Mazza) je istakla da je saradnja u umetnosti jedan od najpozitivnijih načina saradnje izmedju Srbije i Italije. Govor umetnosti je nekompromitovan, istinski individualan, a umetnici kroz svoj rad otkrivaju o svima nama, mnogo više nego što im društvo priznaje.

  • Dan: 25.05.2011-20.06.2024.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU