Lista programa

Poslednji čin Jugoslavije – 30 godina kasnije. Pouke za Evropu danas

Povodom 30-godišnjice od ostavke premijera Ante Markovića, čime je formalno prestala da postoji jugoslovenska država, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i Muzej Jugoslavije organizuju panel-diskusiju „Poslednji čin Jugoslavije – 30 godina kasnije. Pouke za Evropu danas”. Razgovor će se održati u kino-sali Muzeja Jugoslavije 20. decembra u 18 časova, a učesnici su: prof. dr Tvrtko Jakovina (istoričar, Univerzitet u Zagrebu), dr Ivan Čolović (etnolog, urednik Biblioteke XX vek), prof. dr Josip Glaurdić (istoričar i politikolog, Univerzitet u Luksemburgu) i prof. dr Jovo Bakić (sociolog, Univerzitet u Beogradu). Moderator je dr Milivoj Bešlin (istoričar, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu).

U okviru panel-diskusije učesnici će propitivati uzroke i konsekvence ovog istorijskog događaja, razgovarati o poslednjim „danima“ Jugoslavije i unutrašnjoj i spoljnopolitičkoj poziciji poslednjeg SIV-a, na čijem je čelu bio Ante Marković.

„Biće reči o istorijskim, ekonomskim i političkim okolnostima u kojima je Jugoslavija iz sporazumne i višenacionalne zajednice pretvorena u bure baruta, postavši globalni problem”, objašnjava moderator panela i dodaje:

„Pokušaćemo da odgovorimo na pitanja: koji su bili unutrašnji uzroci za takav istorijski poraz i kako su velike sile reagovale u toj situaciji? Drugi deo razgovora biće posvećen aktuelnim temama regiona i iskustvima koje EU može da izvuče iz jugoslovenske krize, odnosno govorićemo o tome ima li danas paralele sa 1991. godinom i čeka li Evropu sudbina Jugoslavije.”

Ulaz na razgovor je slobodan.

Muzej 25. maj - Bioskopska sala
  • Dan: 20.12-20.12.2021.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU