Lista programa

Prateći program: Ko je soko-taj je Jugosloven

Autorsko vođenje kroz izložbu

 

U subotu, 21. maja 2016. godine u 13.00 sati Muzej istorije Jugoslavije organizuje autorsko vođenje kroz izložbu  Ko je soko – taj je Jugosloven, sa autorkama Veselinkom Kastratović Ristić, muzejskom savetnicom MIJ, Jovanom Karaulić, doktorantkinjom naučnih studija menadžmenta kulture i medija i Vladanom Putnik, saradnicom na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta.

Posetioci će tumačenjem postavke od autorki saznati više o Sokolskom društvu Jugoslavije, koje je u periodu Kraljevine imalo značajnu ulogu u promovisanju integralnog jugoslovenstva. Njihova kulturna i prosvetna aktivnost obuhvatila je veliki procenat stanovništva i značajno uticala na edukaciju u ruralnim oblastima zemlje. Sokolske aktivnosti posle Drugog svetskog rata preuzelо је sportsko društvo Partizan i skoro istim akcijama nastavilo rad na širenju jugoslovenstva.

Izložba prikazuje različite vrste aktivnosti, kao i kakve su dugoročne sociološke i političke posledice ovakvog angažovanja. Projektom Ko je soko – taj je Jugosloven MIJ je otpočeo period obimnijih istraživanja i proširenja fonda koji svedoči o nasleđu prve Jugoslavije.

  • Dan: 21.05.2016-21.06.2024.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU