Lista programa

Prateći program: Predstava Nevidiljivi spomenici

Beogradski gimnazijalci o sećanju na Drugi svetski rat i Holokaust u Beogradu

Muzeju istorije Jugoslavije (objekat Muzej 25. maj), kao deo pratećeg programa izložbe Umetnost kao otpor fašizmu, u sredu 17. juna u 19 časova biće izvedena predstava Nevidljivi spomenici- priručnik za čitanje grada o sećanju na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu.

Predstava je  nastala u saradnji sa BITEF teatrom  i predstavlja višemesečni istraživački, umetnički i edukativni proces tokom koga su učenici Treće beogradske gimnazije proučavali istoriju Evrope, Beograda i svojih porodica u Drugom svetskom ratu. Tekst predstave zasnovan je na ukrštanju ličnih priča, istorijskih dokumenata, pisama, svedočanstava i podataka iz različitih izvora.

Mladi u ovoj predstavi govore u svoje ime, prezentujući publici istorijske činjenice koje su kroz proces naučili, ali i snažne emocije straha, tuge i besa, koje je bavljenje ovom temom u njima izazvalo.

Polazeći od činjenice da su u ratu i žrtve i zločinci – ljudi, ova predstava postavlja pitanja: šta je to što ljude tera da drugim ljudima nanose zlo i kakvu odgovornost podrazumeva sećanje na najmračnije događaje u istoriji čovečanstva? Istorija se ne uči da bi se znala prošlost, već da bi se razumeo savremeni trenutak. Ovo je ujedno i osnovna teza predstave Nevidljivi spomenici, kroz koju grupa mladih ljudi šalje snažnu antiratnu poruku: samo ako se uvek sećamo, nikad se neće ponoviti.

Koncept, režija i dramaturgija: Jelena Bogavac i Milena Bogavac

Koautori i izvođači: Učenici drugog  i trećeg razreda Treće beogradske gimnazije

Mentori: Miloš Bajlovski i Biljana Bogojević, i Jelena Kručičanin

Ulaz je slobodan.

Predstava je deo projekta  Dvostruki teret koji traje od aprila prošle godine, a u njemu učestvuje pet škola i desetak  institucija iz zemalja regiona uključujući i Nemačku. Svaka od škola sarađivala je s institucijama, stručnjacima i umetnicima, a istraživanju teme nacionalsocijalizma i Holokausta pristupili su kroz rad u različitim umetničkim projektima.

Nosilac projekta Dvostruki teret: Goethe-Institut Kroatien

Partneri: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival tolerancije – Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i zaklada „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar).

Pridruženi partneri: FKVK Zaprešić, Muzej grada Koprivnice, BITEF teatar (Beograd), Muzej istorije Jugoslavije (Beograd)

Škole: Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ (Zaprešić), Gimnazija „Obala“ (Sarajevo), Gimnazija „Fran Galović“ (Koprivnica), Gimnazija „Lovassy-László“ (Veszprém) i Treća beogradska gimnazija (Beograd)

  • Dan: 17.06.2015-21.06.2024.
  • Vreme: 19:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU