Lista programa

Predavanje u okviru pratećeg programa „Dizajna za novi svet“

Iskopavanja: Sudi knjigu po koricama i Znakovi proizvodnje – proizvodnja znakova

 

Dve dizajnerke, Lana Cavar i Narcisa Vukojević  predstaviće svoj zajednički projekt Iskopavanja koji se bavi pretraživanjem, prevrednovanjem i tumačenjem dela iz istorije hrvatskog dizajna u vremenskom razdoblju od 1950. do 1990. godine. Projekat je započet pre više od pet godina, a njegovo prvo izdanje Iskopavanja 1 – Sudi knjigu po koricama tematizovalo je naslovne stranice knjiga izdatih od hrvatskih izdavača u drugoj polovini 20. veka. U drugom izdanju Iskopavanja dizajnerke su „prekopale‟ jednu, možda još zanimljiviju i u kolektivnoj svesti infiltriraniju, nišu recentne domaće (dizajnerske) istorije čiji će rezultat biti jednako zanimljiv (grafičkim) dizajnerima, ali i javnosti koja je sve ovo pronađeno „konzumirala‟. Znakovi proizvodnje – proizvodnja znakova bave se vizualnim obeležjima – zaštitnim znakovima, logoima i logotipovima najpoznatijih fabričkih magnata, tekstilnih ili prehrambenih kombinata i industrija iz bivše Jugoslavije koji su delovali u Hrvatskoj u istom razdoblju.

Jugoplastika, Union, Yassa, Elka, TOZ, TLM i Sloga samo su mali deo popisa od preko dvesta znakova nekih dobro poznatih imena i brendova koji u kontekstu u kojem su postojali već odavno ne funkcionišu, a zanimljivo je u izboru videti i neke znakove i kompanije koje još uvek postoje, a čiji vizualni identitet danas izgledaju znatno drugačije, upakovani u identitete njihovih novih vlasnika.

Preciznim istraživačkim procesom, pored pomenutih legendarnih brendova, tandem Cavar / Vukojević pronašao je i veliki broj logoa nekih manje poznatih i već davno zaboravljenih firmi, kojih će se verovatno sećati samo oni odrasli daleko pre osamdesetih. Zaštitne znakove su dizajnerke rekonstruisale prema izvornim predlošcima pronađenima u različitim arhivskim materijalima ili kao memorabilije (značke).

Lana Cavar i Narcisa Vukojević su grafičke dizajnerke – praktičarke, a veliki deo profesionalne karijere ostavrile su u nekadašnjem autorskom timu Cavarpayer. Više od decenije prisutne na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, svojim radom postižu zapažene rezultate u zemlji i inostranstvu. Od 2008. godine deluju kao samostalne dizajnerke.

 

http://www.sudiknjigupokoricama.org/

http://vizkultura.hr/znakovi-proizvodnje-proizvode-nostalgiju/

  • Dan: 13.04.2016-21.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU