Lista programa

Predstava Doći će partizani opet u Muzeju Jugoslavije

U subotu, 3. oktobra od 18 časova u kompleksu Muzeja Jugoslavije održava se predstava Doći će partizani opet. Reč je o specifičnom pozorišnom projektu autora Dušana Murića, koji se dopunjuje i razvija pri svakom novom izvođenju, a čija realizacija ilustruje dobru praksu dugogodišnje saradnje Muzeja sa nezavisnim umetničkim kolektivima.

Predstavu Doći će partizani opet, uz autora Dušana Murića, izvode i razvijaju Hristina Šormaz, Miloš Janjić, Nemanja Bošković, Jana Milenković, Jelena Mijić i Ivana Koraksić, uz pomoć prijatelja.

„Predstava Doći će partizani opet je izraz neizdržive sadašnjosti i neodržive budućnosti. Kroz prizmu bliske budućnosti prizivamo otpor danas, sutra i malo sutra, sada i ovde i tamo daleko, kritički se odnoseći prema učmalim kulturnim i aktivističkim paradigmama”, ističe autor predstave i prenosi stihove kojima se predstava i inače najavljuje:

Doći će partizani opet

iskoreniće narodne neprijatelje

sadiće drveće, konoplju, lubenice

sravniće kule i gradove

jahaće popove, ženiće balerine.

Ko nekad u osam

proći će ulicom tvojom,

zakucaće i na tvoja vrata…

Ti međutim spavaš

umrežen ekranima

lajkuješ u snu

neko lice, možda dečje

neke oči, možda digitalne

jer revolucija je lepa samo dok se čeka

na zgarištu robota dva.

Kako se lepo s 25. maja vidi zlatni plus!

Doprinosite li bleštavilu?

Ovo nam je naša borba dala

Robovi na strani kapitala.

Do sada je predstava izvođena više puta u KC Magacin, kao i na FAKI festivalu (Festival alternativnog kazališnog izričaja) u Zagrebu i Festivalu savremenog plesa i performansa Kondenz u Beogradu.

Dušan Murić (Ćuprija, 1971) bavi se performativnim delatnostima od 1997. i autor je brojnih predstava. Bio je stipendista DanceWeb-a (ImpulsTanz, Beč), a nastupao je u plesnim predstavama Bojane Mladenović, Isidore Stanišić, Mimarta, Ister Teatra i Foruma za novi ples. Radio je scenski pokret i nastupao u predstavama Petra Pejakovića, Anje Suše, Ivane Koraksić, i drugih reditelja. Jedan je od osnivača Stanice – servisa za savremeni ples. Dobitnik je druge nagrade stručnog žirija, nagrade kritike, i nagrade Ohrabrenje na Festivalu koreografskih minijatura 2016. (UBUS) za minijaturu Privatno kretanje.

Predstava se realizuje u okviru projekta Leto u MuzeYu, koji je pre tri godine nastao sa idejom da oživi muzejski park, plato ispred muzeja i da afirmiše Muzej Jugoslavije, kao mesto za druženje i zabavu.

Predstava se igra na otvorenom, broj mesta je ograničen i potrebno je da se prijavite na https://forms.gle/htCJyNMUafvLNLdV6.  

Iz Muzeja Jugoslavije poručuju publici da ponese udobnu obuću, maske i da se spremi za nesvakidašnje pozorišno iskustvo.

  • Dan: 03.10-03.10.2020.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU