Lista programa

projekcija filma Yugo, kratka autobiografija

petak, 27. septembar u 18h

Yugo, kratka autobiografija je polučasovni igrano dokumentarni film, koji kroz sudbine različitih ljudi pokušava da rasvetli fenomen Yugo automobila, simpatičnog marginalca, malih kapaciteta, ali velikih ambicija. Film prati period od 1980. do 2008. godine kada je trajala proizvodnja automobila koji je obeležio istoriju države po kojoj je dobio ime.

Film kombinuje izjave radnika koji su radili na proizvodnji Yuga, arhivske snimke, kao i rekonstrukcije različitih fragmenata iz Yugove istorije koji ga prikazuju i kao porodični, ali i kao mangupski auto, kao deo velikog američkog sna, ili kao simbol izneverenih očekivanja. Ovaj film je mali „komemorativni“ osvrt na istoriju automobila koji je dugo vremena duhovito i istinito, a nekad i slučajno, simbolizovao vreme tokom kog se proizvodio.

Film je nastao u produkciji Filmske kuće „Kiselo dete“, a pored radnika Zastave, u filmu se pojavljuju i glumci Anđela Stamenković i Zoran Miljković.

Yugo je diplomski film rediteljke Mine Đukić, premijerno je prikazan 2010. godine u Muzeju istorije Jugoslavije, a nakon toga je bio u zvaničnoj selekciji festivala Hot docs u Torontu i Zagreb Dox. Na beogradskom Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma nagrađen je Zlatnom plaketom za najbolji domaći film.

Film se prikazuje u okviru manifestacije Dani evropske baštine koja je ove godine posvećena industrijskom nasleđu.

Film će biti prikazan sa engleskim titlovima. Ulaz na projekciju je slobodan.

  • Dan: 27.09.2013-17.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU