Lista programa

Promocija knjige Re:vizija prošlosti

Na promociji učestvuju: Borka Pavićević, Olga Manojlović Pintar, Marijana Toma i autori

Knjiga „Re:vizija prošlosti. Politike sjećanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 1990. godine“ rezultat je regionalnog istraživanja, sprovedenog u BiH, Hrvatskoj i Srbiji tokom 2011. godine, kako bi se analizirale politike sećanja na zajedničku prošlost, ratove u regionu devedesetih godina i njihove posledice.

Ova knjiga ima za cilj da doprinese ozbiljnoj kritičkoj diskusiji o politici sjećanja i društvenoj memoriji budući da socijalistička i jugoslovenska prošlost, kao i nedavni konflikti, na ovom području dobijaju različite interpretacije, i položni su manipulaciji činjenicama i nenaučnim tumačenjima, promjene u društvenim i političkim kontekstima su kosekventno donele i promene u odnosu prema prošlosti što je vrlo slikovito prikazano u primeru svih triju studija.

„Tako ćemo čitajući o primerima i praksama sjećanja u poslednje dve decenije primetiti da postoji značajna poveznica između sva tri konteksta, a to je stalna potreba za stvaranjem novih službenih politika sećanja (i zaboravljanja), potreba za redefiniranjem prošlosti, što se najbolje očitava u odnosima prema antifašističkom nasleđu i tumačenjima partizanskog pokreta. Brisanje datuma iz kalendara državnih praznikla, paralelne komemoracije na istim mjestima sjećanja s potpuno različitim tumačenjima simbolike mjesta, nasilno uništavanje odnosno nemaran odnos prema spomenicima / mjestima sećanja na Narodnooslobodilačku borbu (NOB), promjene naziva ulica i gradova samo su neki od primjera snažnih i često kontradiktornih promjena u geografskoj i mentalnoj arhitekturi regiona u poslednja dva desetljeća. (iz predgovora)

Autori su Darko Karačić, Tamara Banjeglav i Nataša Govedarica. Publikacija je objavljena je u izdanju organizacije ACIPS-a i Fondacije Friedrich Ebert.

Na beogradskoj promociji o zborniku će govoriti Borka Pavićević, direktorka CZKD-a i istoričarka Olga Manojlović Pintar i autori. Diskusiju će moderirati Marijana Toma, ekspertkinja za tranzicionu pravdu.

  • Dan: 09.11.2012-21.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU