Lista programa

Raspored filmskog programa- Travelling Communiqué

Sve projekcije održavaju se u bioskopskoj sali MIJ, urednik programa je Miroljub Miki Stojanović iz Filmskog centra Srbije

 

 

Nedelja 6. jul u 18h 

ALŽIRSKI DOKUMENTARNI FILM

Uvod: Miroljub Stojanović

1.Alžirski rat za nezavisnost- kompilacioni materijal iz Arhiva CIE (1960), 25 min

2. Sadi Jacefi Kratka istorija alžirsko-francuskog rata, (godina nastanka nepoznata), 15 min

3. Alžir – francuski Aušvic, (godina nastanka nepoznata),10 min

Sadržaj: Ovaj kompilacioni materijal sadrži retko viđene i malo poznate snimke francuske okupacije Alžira, uključujući arhivske snimke teških borbi u prvom filmu, direktan komentar Sadi Jacefa, jednog od vojnih komandanata FNL-a (Nacionalnog oslobodilačkog fronta Alžira) u drugom filmu  (u kojem se sa svojim komentarom pojavljuje Edvard Sajid), kao i zapanjujuće snimke francuskih zverstava u trećem filmu.

 

Četvrtak, 10.jul u 18h

Izbor filma, uvod i diskusija: Tadej Kurepa

Diskusija: Tadej Kurepa i Nenad Glišić

 IMA MALO CRVENIH U VAZDUHU (1977)

Originalni naslov: Le fond de l’air est rouge

Režija: Kris Marker

Trajanje: 177 minuta

Proizvodnja:Francuska

Uloge: Lorens Guvije, Davos Haniš, Fransoa Maspero

Sadržaj: Kroz skoro tri sata dokumentarnih snimaka i brojnih intervjua sjajni Kris Marker pokušava da analizira rađanje i propast  takozvane Nove levice – onih snaga koje su iznedrile burnu 1968. godinu širom sveta. Prikazani su mnogi događaji, od Praškog proleća, do previranja u Latinskoj Americi i Kulturne revolucije u Kini, ali se film stalno vraća na analizu društveno-političkih prilika u Francuskoj, iako je svaka posebna tema temeljno obrađena, čini se da su druge teme tu samo da bi postavile Francusku u širi planetarni kontekst.

Iako se danas pod Novom levicom češće podrazumeva meka struja ovog pokreta koja je nakon poraza revolucionarne struje o kojoj se ovde govori, malo po malo bila integrisana u sistem. Film sve vreme prikazuje stvari iz perspektive samog pokreta i postavlja ista ona pitanja koja pokret postavlja sebi, koja pokušava da odgonetne, stalno se vraćajući na uspehe i poraze, pitanje jedinstva, analizu počinjenih grešaka, ispravne i pogrešne politike, različite taktike i strategije. Naslov filma je igra reči koja sugeriše da je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih revolucionarni pokret u Francuskoj (ali i Zapadnoj Evropi u celini) izgledao snažniji nego što je to zaista bio, te da zapravo nije predstavljao istinsku pretnju sistemu. U Francuskoj je prvobitno prikazan pod naslovom „Scene iz trećeg svetskog rata (1967-1977)“.

 

Petak 11. jul u 18h

Uvod: Miroljub Stojanović

KRV KONDORA (1969)

Originalni naslov: Javar Malku

Režija: Horhe Sanjines

Trajanje: 68 minuta

Proizvodnja:Bolivija

Uloge: Marselino Janahiaja, Benedikta Mendosa, Visente Verneros Salina

Sadržaj: Film predstavlja bespoštednu kritiku američkog hegemonizma ispričanu kroz borbu starosedeoca protiv organizacije koja sterilišu žene u jednom bolivijskom selu. Bolivijski reditelj Horhe Sanjines jedan je od fundamenata radikalnog, beskomprominog političkog filma na tlu Latinske Amerike. Danas tretiran kao akademska filmska klasika, KRV KONDORA je za vreme kada se pojavio u svetskom filmu predstavljao svojevrsni filmski, ali i ideološki i politički izazov. Bačena rukavica beskrupuloznim imperijalističkim aspiracijama, Sanjinesov film je pre svega revolucionarna himna organizovanog otpora.

Nakon projekcije filma Miroljub Stojanović govoriće o latino-američkom političkom i revolucionarnom filmu.

 

Petak 18. jul u 18h 

Uvod: Miroljub Stojanović

PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST  (1985)

Originalni naslov: Trikal

Proizvodnja: Indija

Režija: Šajam Benegal

Trajanje: 137 min

Uloge: Lila Naidu Nina Gupta, Anita Kanvar

Sadržaj: Reditelj ovog filma, Šajam Benegal, jedan je od najvažnijih reditelja političkog filma u istoriji Indije, ali istovremeno jedan od najboljih svetskih reditelja, pa i danas važi za svojevrsnu filmsku instituciju. Jedan od tvoraca ”Paralell Cinema” predstavlja nam se u svom najboljem izdanju. Film prati nevolje jedne portugalske porodice u zapadnoj indijskoj državi Goi, neposredno pred indijsko vojno angažovanje 1966.godine i vraćanje Goe pod okrilje Indijske Unije. Jedan od retkih filmova koji nam osvetljava ovo razdoblje indijske političke istorije.

 

Petak 25. jul u 18h

STRANAC U NAŠOJ KUĆI(1961)

Originalni naslov: Fi Baitina Rajul

Proizvodnja:Egipat

Režija: Henri Barakat

Trajanje: 155 min

Uloge: Omar Šarif, Rušdi Abaza, Husein Rijad

Sadržaj: Filmska priča o Ibrahimu, članu podzemnog pokreta otpora protiv Britanaca četrdesetih godina.Proslavljeni reditelj Henri Barakat uspeo je da u svom filmu spoji izrazito propagandistične momente s izvanrednim dramaturškim i filmskim umećem. Njegov film i danas, pola veka od svoga nastanka, nije izgubio na brilijantnom opserviranju ideologije naserizma i jedan je od najboljih primera i najviših dometa egipatskog antiimperijalističkog filma.

 

Petak 15. avgust u 18h

PRIČE O REVOLUCIJI (1960)

Originalni naslov: Historias de la revolucion

Proizvodnja: Kuba

Režija: Tomas Gutjerez Alea

Trajanje: 81 min

Uloge: Bertina Asevedo, Enrike Fong

Sadržaj: Film se sastoji od tri epizode koje predstavljaju apostrofe tri ključna momenta kubanske revolucije- napad na predsedničku palatu, gerilsko ratovanje u planinama i finalnu revolucionarnu      bitku. Film koji je na tako maestralan način nagovestio talenat Tomasa Gutjereza Alee, jednog od najvećih kubanskih revolucionarnih reditelja, osim nesumnjive reviolucionarne optike, te revolucionarne sintakse, istovremeno predstavlja primer filmskog modernizma koji tek danas zadobija svoju punu kritičku revalorizaciju i otkriva nove puteve filmskog jezika.

  • Dan: 06.07-15.08.2014.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU