Lista programa

Razgovori o Jugoslaviji (05)

Državljanka, građanin, radnica, revolucionar – razgovor o jugoslovenskim i post-jugoslovenskim političkim zajednicama

NAJAVA RAZGOVORA (05)

Pozivamo vas u četvrtak 11. juna u 18 časova u Muzej istorije Jugoslavije  na Razgovore o Jugoslaviji (05)

Državljanka, građanin, radnica, revolucionar – razgovor o jugoslovenskim i post-jugoslovenskim političkim zajednicama

Od 1914. do danas, politička konfiguracija Balkana se neumoljivo menjala, prateći nepredvidljive promene međunarodnih i unutrašnjih granica. Unutar i preko tih granica formirale su se, koegzistirale i (dez)integrisale razne političke zajednice.

Analizirajući sto godina modernog državljanstva u Jugoslaviji i post-jugoslovenskim zemljama, Igor Štiks pokazuje da je proučavanje koncepata i upotrebe državljanstva i građanstva neophodno da bi se razumelo kako su se političke zajednice stvarale, razbijale i menjale. Štiks tvrdi da je moderno državljanstvo alat koji se može koristiti za različite pa i (međusobno) suprotstavljene ciljeve, od integracije i ujedinjenja do fragmentacije i etničkog inženjeringa.

Proučavanje državljanstva u “laboratoriji” Balkana ne nudi samo originalan ugao da se ispriča jedna alternativna politička istorija već nudi takođe i uvid u preciznu mehaniku savremene politike i njene greške koje se iznova ponavljaju, što se može primeniti i na multinacionalne države Evropske unije i šire.

Program:

  • Igor Štiks “Zasto zajedno? Zasto odvojeno? Sukobljene vizije politicke zajednice u Jugoslaviji i post-jugoslavenskim drzavama”. Izlaganje u epistolarnoj formi.
  • Ivan Đorđević odgovor i komentar na izlaganje
  • Biljana Đorđević odgovor i komentar na izlaganje
  • diskusija sa publikom
  • osveženje uz prigodan muzički program, kafu i bezalkoholna pića

 

Biografije učesnika:

Igor Štiks je pisac i naučni saradnik na Univerzitetu u Edinburgu. Londonski Bloomsburymu je 2015. objavio studiju Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship (hrvatsko izdanje knjige se očekuje do kraja 2015. u izdanju Frakture). Zajedno sa Srećkom Horvatom objavio je esej Pravo na pobunu(Fraktura, 2010.) i uredio zbornik Welcome to the Desert of Post-socialism: Radical Politics after Yugoslavia (Verso 2015; Fraktura 2015.). U saradnji s Džo Šo uredio je zbornike: Citizenship after Yugoslavia (Routledge, 2012, CLIO 2012.) i Citizenship Rights (Ashgate, 2013.). Objavio je i dva nagrađena romana, Dvorac u Romagni i Elijahova stolica koja su prevedena na desetak jezika. U Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu po ovom je romanu napravljena predstava, u režiji Borisa Liješevića, koja je osvojila Grand Prix BITEF-a 2011. Boris Liješević je u aprilu 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio Štiksov prvi dramski tekst Brašno u venamaZa svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje „Vitez umetnosti i književnosti“.

Dr Ivan Đorđević je antropolog, naučni saradnik Etnografskog instituta SANU. Objavio je monografiju Antropologija naučne fantastike (2009.), kao i veći broj radova u zemlji i inostranstvu. Oblasti interesovanja su mu antropologija sporta, popularna kultura i istraživanje postsocijalizma.

Biljana Đorđević je politikološkinja/politička teoretičarka, asistentkinja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Pisala je o agonističkoj demokratiji, migracijama i politikama povratka na postjugoslovenskom prostoru. Jedna je od urednica zbornika Ustavi u vremenu krize: postjugoslovenska perspektiva (Udruženje za političke nauke Srbije, FPN, 2014.) i „Nasleđe političke i pravne filozofije Ronalda Dvorkina“ (Srpsko udruženje za pravnu i socijalnu filozofiju, FPN, Pravni fakultet, 2015.).

Takođe:

Hvala delu ekipe predstave Nije to crvena, to je krv!Bojan Đorđev, Miloš Đurović, Dragana Jovović i Ana Mandić.

Comandante Lukas i drugarica će na kraju, tokom druženja, izvesti splet revolucionarnih pesama! Comandante je svojevremeno iskusio slavu neponovljivih osamdesetih, da bi se kasnije priključio alterglobalističkom pokretu stavivši svoju gitaru u službu naroda! Nastupa u pratnji drugarice na harmonici.

Pozivamo vas da aktivno uzmete učešće, postavljate pitanja, iznosite svoje mišljenje!

U saradnji sa izdavačkom kućom CLIO organizovali smo da tokom trajanja programa po povoljnim cenama možete da kupite knjigu Državljani i državljanstvo posle Jugoslavijekoju su priredili Igor Štiks i Džo Šo, kao i druga izdanja koja se odnose na Jugoslaviju, humanističke i društvene nauke.

U saradnji sa izdavačkom kućom Arhipelag organizovali smo da tokom trajanja programa po povoljnoj ceni možete da kupite Štiksov roman Elijahova stolica, kao i druga izdanja ovog izdavača.

Ulaz na program je besplatan! Nije potrebno prijavljivanje!

Pročitajte intervju Igora Štiksa za Slobodnu evropu.

Pročitajte intervju Igora Štiksa za Al Džaziru.

Pročitajte intervju Igora Štiksa za Politiku.

Pročitajte tekst Igora Štiksa i Srećka Horvata „Dobrodošli u pustinju tranzicije“.

O progranu:

Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije je novi program Muzeja istorije Jugoslavije. Kroz predavanja, svedočanstva, tribine, debate, seminare, radionice i čitalačke grupe, bavićemo se transdisciplinarnom kulturološkom analizom raznih jugoslovenskih fenomena i društvenih praksi.

Program uređuje i vodi Tatomir Toroman, etnolog-antropolog, kustos MIJ.

Dodatne informacije o programu kao i arhivu potražite na našem sajtu: http://razgovori.mij.rs / e-mail: [email protected] / telefon: 011 367 15 91

  • Dan: 11.06.2015-22.06.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU