Lista programa

Stručna vođenja kroz izložbe DOBAR DIZAJN

posetite izložbe u društvu poznatih dizajnera

Tokom trajanja izložbi DOBAR DIZAJN u Muzeju istorije Jugoslavije organizuju se razgovori, praktične radionice, dok su vođenja kroz izložbe poverena članovima Mikser tima – Slavimiru Stojanoviću, Jeleni Matić, Marku Stanojeviću, Zoranu Jedrejčiću i Maji Lalić.

Prepoznajući potrebu za istraživanjem istorije dizajna i promocijom dizajna kao kulturnog nasleđa,  Muzej istorije Jugoslavije i Mikser House realizuju zajedničke aktivnosti:

U okviru Mikser-a kustosi aktuelne izložbe „Dobar dizajn“ predstavili su svoja istraživanja dizajna u Jugoslaviji (u fabrikama Rade Končar, Jugokeramika i Iskra, kao i rad Dizajn centra).

Muzej istorije Jugoslavije simbolično je dodelio i nagradu „Dobar dizajn“ učesnicima Mikser festivala 2013. koje je odabrao stručni žiri, u znak sećanja na prestižnu diplomu koju je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dodeljivao Dizajn centar iz Beograda. Obnovljeno priznanje ujedno obeležava i početak saradnje Muzeja istorije Jugoslavije i organizacije Mikser.

 

raspored vođenja  

Petak, 7.6. u 18 časova – Slavimir Stojanović, dizajner

Utorak, 11.6. u 18 časova – Jelena Matić, dizajner, profesor na Šumarskom fakultetu

Subota, 15.6. u 13 časova –  Marko Stanojević, industrijski dizajner 

Subota, 22.6. u 13 časova –  Zoran Jedrejčić, industrijski dizajner, profesor na Akademiji lepih umetnosti

Nedelja, 23.6. u 13 časova –  kroz izložbu Iskra Nesvrstani dizajn 1946 – 1990. vodi autorka Cvetka Požar, kustoskinja Muzeja za dizajn i arhitekturu u Ljubljani

Izložbe DOBAR DIZAJN u Muzeju istorije Jugoslavije su otvorene do 23. juna, svakoga dana osim ponedeljkom od 10 do 20 časova.

  • Dan: 07.06-23.06.2013.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU