Lista programa

Stručno vođenje kroz kompleks Muzeja istorije Jugoslavije

Svakog vikenda u Muzeju istorije Jugoslavije u okviru dodatnog programa posetioci mogu dobiti besplatno stručno vođenje kroz kompleks u terminima od 11 i 12 časova na engleskom, i od 11.30 i 12.30 časova na srpskom jeziku.

Tura počinje kod ulazne kapije muzeja i nastavlja se kroz sve delove kompleksa: od Parka skulptura preko Kuće cveća i Starog muzeja sve do Muzeja 25 maj.  Tura uključuje zanimljivu priču o muzejskom kompleksu koji se gradio i razvijao u periodu najveće moći Jugoslavije. Kompleks je dostigao broj od sedam impozantnih građevina da bi nakon smene političkog režima bio podeljen i doveden u situaciju da se bori za opstanak- sve do poslednjih deset godina kada opet predstavlja najposećeniji muzej u zemlji.

Novoustanovljeni program Muzeja istorije Jugoslavije predstavlja jedinstvenu priliku da publika  na ovom mestu sazna činjenice o Jugoslaviji, ličnosti Josipa Broza Tita, samom muzeju i tekućim izložbama, kao i o nizu drugih tema koje će se otvoriti kroz diskusiju sa učesnicima ture, podelom ličnih iskustava i komentarima.

Vođenje kroz kompleks pruža neophodne informacije posetiocima, ali ima za cilj i da ih zabavi, animira i podstakne na diskusiju. Namenjeno je podjednako posetiocima koji prvi put dolaze u MIJ, ali i onima koji su više puta posećivali muzejski kompleks. Tura je prilagođena i deci osnovno-školskog uzrasta koja mogu da se slikaju kao pioniri uz rekvizite poput pionirske kape i marame.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU