Lista programa

Vođena tura sa umetnicom Jelenom Micić u Muzeju Jugoslavije

Fond Ilija & Mangelos i Muzej Jugoslavije pozivaju vas u subotu, 17. juna u 13 časova, na vođenu turu kada će biti predstavljena izložbena intervencija „Sala uzoraka” autorke Jelene Micić. Povod za ponovni susret sa umetnicom je publikovanje kataloga izložbe, koji na iscrpan način govori o njenoj intervenciji. Micićeva će vas provesti kroz izložbenu postavku, zajedno sa kustoskinjama Muzeja, koautorom jednog od tekstova u katalogu mirkom nikolićem i predstavnicima Fonda.

Kao deo nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021, Micić je realizovala umetničku instalaciju i izložbenu intervenciju u okviru osnovne postavke Muzeja Jugoslavije krajem 2022. godine. Kroz izbor predmeta iz porodične arhive, umetnica je osvetlila segmente života čuvene jugoslovenske fabrike ženske kožne obuće i plastike Leda, koja je osnovane 1961. godine u Knjaževcu. Sačuvani uzorci kože, informacije o njenom poreklu i putevima razmene materijala, kao i finalni proizvodi za nekadašnje domaće i inostrano tržište, sastavni su deo ovog umetničkog rada. Uzorci-predmeti koje su tri generacije članova i članica autorkine porodice proizvodile, akumulirale i koristile u svakodnevnom i radnom životu, postavljeni su u originalnom muzejskom mobilijaru kao privremena intervencija i dodatak stalnoj postavci „Muzejska laboratorija“.

Izdavač publikacije je Fond Ilija & Mangelos, a realizaciju su pomogli Austrijski kulturni forum Beograd i Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Jelena Micić živi i radi u Beču. Samostalna je umetnica i umetnička direktorka festivala za umetnost i aktivizam WIENWOCHE. Njena umetnička praksa obuhvata readymade instalacije i in situ intervencije, pritom istražujući društveno-političke aspekte boje i bojnih sistema. Dobitnica je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” (2021), te stipendija Ö1 Talentestipendium Bildende Kunst (2018) i kültüř gemma! (2018). Samostalne izložbe: „Crvena analiza” (ULUS, Beograd, 2022), „Alles in Ordnung” (Wien Museum, MUSA Startgalerie, Beč, 2021), „I Learned from the Best” (DKSG, Beograd, 2021), „Moleraj” (Temporary Parapet, Bratislava, 2019), „kunstnah/kunstfern” (Galerie IG Bildende Kunst, Beč, 2019) i „Anekumena” (Dom omladine Beograda, 2016).

Ko-kustoska izložba: „Multiple Singularities” (xhibitE, Beč, 2020)

Stari muzej - Treća sala
  • Dan: 17.06-17.06.2023.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU