List of exhibitions

Gostovanje izložbe Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz u Jagodini

19.05-31.08.2023

Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” nastala u saradnji Muzeja Jugoslavije i Galerije Matice srpske, biće otvorena u  u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini u petak 19. maja u 19 časova.

Autori izložbe su Ana Panić, viši kustos Muzeja Jugoslavije, i Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske. Ovu izložbu pratiće i izložba haljina i aksesoara „Jovanka Broz u boji“, čiji su autori Igor Todorović, modni dizajner Igor Todorović, savetnik i kustos izložbe Mirjana Menković, modni dizajner i kostimograf Maja Nedeljković Davidovac.

Na izložbi “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ biće izloženo 36 dela koja su se tri decenije nalazila u vili koju je Jovanka Broz koristila nakon smrti svog supruga Josipa Broza na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića broj 75 (nekadašnjem Bulevaru mira koji se pre toga zvao Bulevar Oktobarske revolucije).

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge oni redstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života i stvoriti slika vremena u kom je živela. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost i osećaj za umetnost, ali ne i njenu istorijsku ulogu i političku poziciju.

Na ovoj izložbi biće izloženi originalni odevni komadi iz jedinstvene kolekcije Jovanke Broz koji su bili izloženi u holu RTS-a u septembru 2021. godine. Ekskluzivno će biti prikazane toalete koje je nekadašnja prva dama nosila u svečanim prilikama, a koje publika do sad u Jagodini i regionu nije mogla da vidi. Ova izložba haljina, koja će pratiti izložbu „Partizanka i Fragonar“, ujedno će svedočiti i o protokolu, etikeciji i načinu života, ali će otkriti i deo ličnosti Jovanke Broz.

Odeća Jovanke Broz imala je dvostruki karakter, u diplomatskim krugovima korišćena je kao diplomatsko sredstvo za unapređenje međunarodnih odnosa države i brendiranje Jugoslavije u svetu, dok je za domaću javnost, birajući nešto skromnije modele, bila element
povezivanja sa širim društvenim slojevima i sredstvo nove vlasti da se u državi, federaciji naroda, stvori jedinstven jugoslovenski nacionalni identitet.

The Origins: The Background for Understanding the Museum of Yugoslavia

Creation of a European type of museum was affected by a number of practices and concepts of collecting, storing and usage of items.

New Mappings of Europe

Museum Laboratory

Starting from the Museum collection as the main source for researching social phenomena and historical moments important for understanding the experience of life in Yugoslavia, the exhibition examines the Yugoslav heritage and the institution of the Museum

A BRIEF FAMILY HISTORY