Lista izložbi

Gostovanje izložbe Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz u Jagodini

19.05-31.08.2023.

Svečano otvaranje i gostovanje izložbe kolekcije slika i ličnih predmeta Jovanke Broz biće održano 19. maja u 19 časova, u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

U fokusu izložbe, nastale kao plod saradnje Muzeja Jugoslavije i Galerije Matice srpske, nalazi se 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što više oponaša ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela sa Josipom Brozom Titom.
Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Muzej Jugoslavije, Galerija Matice srpske i Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, kroz ovu izložbu, potvrdili su uspešnost međuinstitucionalne saradnje. Na postavci je predstavljen i deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije.

Nakon Novog Sada i Sombora, izložba Partizanka i Fragonar gostuje i u Jagodini, u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti.
Autori izložbe su istoričari umetnosti Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije i msr Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske.
Izložba će trajati od 19.05 – 31.09.2023.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU