Lista programa

Leto u Muzeju: Dan mladosti

Muzej Jugoslavije poziva vas da zajedno proslavimo Dan mladosti uz nastup benda TRESE.LUPA.UDARA. i time zvanično otpočnemo uzbudljiv program koji nas očekuje ovog leta u okviru projekta LETO U MUZEYU. Program će se održati 25. maja na platou ispred Muzeja Jugoslavije s početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

TRESE.LUPA.UDARA.je ad-hoc postava, koju čine Koja (Disciplin A Kitschme, solo gitara i vokal), Švaba (Električni orgazam, bas gitara i prateći vokal) i Vul (Disciplin A Kitschme, bubnjevi i prateći vokal). Repertoar sastava TRESE.LUPA.UDARA baziran je na muzici iz filma Kako je propao rokenrol, koju je komponovao Dušan Kojić Koja, ali uključuje i srodne rok standarde, kao i glam rok himne. Posebno za ovu priliku, T.L.U. će u svoj repertoar uvrstiti i obrade pesama kultnih jugoslovenskih rok bendova poput Time-a, Pop mašine, Buldožera ,Yu grupe…

Dušan Kojić Koja jedan je od glavnih aktera domaće alternativne muzičke scene u proteklih nekoliko decenija, koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske i srpske muzike. Najveći doprinos dao je kroz stvaranje i rad u kultnom bendu Disciplin A Kitschme, a svojim najnovijim projektom TRESE.LUPA.UDARA. nastavlja da nudi svežu interpretaciju sada već kultne zaostavštine druge polovine dvadesetog veka. Koreni novog Kojinog projekta mogu se nazreti već iz naziva benda TRESE.LUPA.UDARA. koji potiče od imena pesme, koju sa svojim bendom izvodi glavni lik Branko Đurić Đuro u filmu Kako je propao rokenrol. Muziku za ovu numeru komponovao je Dušan Kojić Koja, a Goran Gajić napisao je tekst.

Muzej Jugoslavije, u partnerstvu sa opštinom Savski Venac, pokrenuo je projekat pod nazivom Leto u Muzeyu sa idejom da afirmiše Muzej kao mesto za druženje i zabavu. Glavni cilj projekta je da oživi plato ispred Muzeja i dopuni letnju ponudu Beograda.

  • Dan: 25.05-25.05.2019.
  • Vreme: 20:00

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Mala porodična istorija

Muzejska laboratorija

Druga faza rada na stalnoj postavci

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU