Lista radionica

Put oko sveta

Deo izložbe: Muzejska laboratorija

Ciljna grupa: Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u pratnji
učitelja/učiteljice

Trajanje radionice: 45 minuta

Izložba Muzejska laboratorija kao da je stvorena za dečju igru jer je njome prikazan presek fonda Muzeja Jugoslavije, koji se pretežno sastoji od poklona koje je J. B. Tito dobijao. Kako su pokloni izuzetno raznoliki po svom obliku, zemljama porekla ali i po vremenu kome pripadaju, prolazak kroz ovu izložbu za najmlađe posetioce zamišljen je kao svojevrsno putovanje oko sveta.
Prostor izložbe je poput voza sastavljenog od pet sala i četiri međuprostora, pa je tako koncipirana i simulacija puta oko sveta. Na samom početku radionice deca se ukrcavaju u voz i dobijaju mapu uz pomoć koje će se kretati kroz Muzej rešavajući zagonetke i igrajući se. Na mapi su ucrtani tragovi zahvaljujući kojima učesnici radionice pronalaze predmete u izložbenoj sali i na taj način bliže upoznaju muzejsku kolekciju, ali i uče o dalekim zemljama, običajima i kulturama. Svaka izložbena sala ima svoju mapu i rešavanjem svih tragova u jednoj sali dobija se sledeća mapa kojom se put nastavlja. Poslednji segment posete Muzeju predstavlja kreativna radionica u kojoj učesnici imaju prilike da nacrtaju svoju razglednicu sa putovanja, na kojoj će ilustrovati neki od muzejskih predmeta ili svoje idealno putovanje. Svaku dobijenu mapu učesnici radionica moći će da spoje stikerima i ponesu kao uspomenu iz Muzeja.
Metod rada svakog segmenta radionice podstiče interakciju i aktivnu participaciju svih članova koji su raznim pitanjima ohrabreni da doprinesu pričanju priče.
Radionice se mogu zakazati u željenom terminu na [email protected].