Lista izložbi

52. Oktobarski salon

20.10-05.12.2011.

Kako generisati odgovornost? Kako danas možemo da reagujemo ili odgovorimo na zahtev da budemo odgovorni prema drugom ili prema njegovom, drukčijem pogledu na svet? Kako možemo da preuzmemo odgovornost ili da delujemo drukčije u svojstvu proizvođača i/ili potrošača kulture? Kako možemo da igramo aktivniju ulogu u tom procesu?

52. Oktobarski salon je postavio sebi za cilj da bude katalizator rasprave o poslušnosti u odnosu prema autoritetu, o konformizmu, društvenoj odgovornosti, kao i o neposlušnosti i nekonformizmu. Za ispitivanje ključnog pojma odgovornosti kustoskinje koriste tri metode: simulaciju, eksperiment i ponovno odigravanje događaja, verujući da su mnogi umetnici danas prihvatili te metode kao glavne umetničke alatke, posebno u umetnosti performansa, instalacija, filma, videa i fotografije. Akcenat će biti na razvoju onih umetničkih inicijativa i projekata tokom poslednjih par godina koji se okreću od globalnog ka lokalnom i specifičnom. Umetnici često odgovorno reaguju na svoje neposredno društveno i političko okruženje, postavljaući pitanja o mikrokosmosu u kom žive i rade, a kustoskinje veruju da reč „odgovornost“ označava sposobnost da se odgovori.

Kroz aktivno uključivanje pojedinaca, ustanova, nevladinih organizacija i drugih aktera lokalne i međunarodne umetničke, kulturne i aktivističke scene 52. Oktobarski salon će biti živo mesto razmene znanja i diskusioni prostor o pitanjima koja se tiču kompleksne pozicije i pojedinca i kolektiva, složenih odnosa među društvima, razumevanja, poštovanja i protekcije univerzalnih ljudskih vrednosti, lične odgovornosti, permanentnog propitivanja neizbežnog političkog dela naših života.

Tokom trajanja izložbe Salona biće organizovan intenzivan program posvećen edukaciji i radu sa mladima, u kojem će svoje projekte predstaviti i realizovati Muzej savremene umetnosti Beograd, Remont, NVO Blokovi, Balkanski centar za Bliski Istok, Ana Nedeljković, Stefan Arsenijević i Srđan Vučinić…

Izložbu će pratiti i drugi prateći sadržaji: vođenja kroz izložbu sa kustosima Salona i poznatim ličnostima iz sveta kulture.

Više informacija na

Učesnici 52. Oktobarskog salona:

Damir Avdić, Art Klinika, Josi Atja & Itamar Rouz, Jael Bartana, Centar za kulturnu dekontaminiaciju, Nemanja Cvijanović, Vuk Ćosić & Irena Vele, Rod Dikinson, Mikoš Erhardt & Little Warsaw, Etcetera.., Jan Fabr, Ibro Hasanović, IRWIN, Haled Džarar, Kiosk, Kontekst kolektiv, Mladen Miljanović, Avi Mograbi, Darinka Pop-Mitić, Vahida Ramujkić, Katerina Šeda, Nebojša Šerić Šoba, Imodžen Stidvorti, Milica Tomić, Urtica, Amir Jaciv, Akram Zatari, Katarina Zdjelar, Artur Zmijevski.

Kustoskinje: Galit Eilat i Alenka Gregorič

Autor vizuelnog identiteta 52. OS: Mirko Ilić

Arhitekta postavke: Oren Sagiv

Organizator: Kulturni centar Beograda

Osnivač i pokrovitelj: Grad Beograd

Podrška: Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU