Lista izložbi

Dizajn centar

24.04-23.06.2013.

Početkom 1972. godine Zavod za ekonomiku domaćinstva Socijalističke Republike Srbije osniva u Beogradu Dizajn Centar na inicijativu profesora dizajna Miroslava Fruhta i arhitekte Radmile Milosavljević. U to vreme, u svetu, su postojala 22 nacionalna dizajn centra koji su koji su se bavili kreiranjem nacionalnih politika u sferi dizajna.

Kroz stalnu i povremene izložbe proizvoda jugoslovenske industrije, izdavanje časopisa “Industrijsko oblikovanje” i razvoj dizajn servisa kao platforme za pružanje neposrednih usluga proizvođačima, Dizajn centar će sebi postaviti za cilj da unapređuje dizajn proizvoda jugoslovenske industrije. Dizajn centar nastaje navrhuncu jugoslovenskog tržišnog modela, u deceniji protivrečnosti kada je i pored političkih i ekonomskih kriza, kupovna moć građana bila najveća.

Od samih početaka postojanja centar se suočavao sa problemima u finansiranju. Pre svih izostala je podrška nadležnih privrednih komora i ostalih subjekata vlasti. Sa druge strane Dizajn centar retko nailazi na razumevanje kod proizvođača odnosno njihovih rukovodioca. Sporadično ulaganje u industrijski dizajn, kopiranje već gotovih rešenja iz inostranstva, nedovoljna obučenost radnika i nizak nivo tehnološke razvijenosti ostaju odlike industrijske proizvodnje u Jugoslaviji sve do njenog kraja.
Dizajn centar je prestao sa radom 1986. godine. Najvažniji rezultati bili su formiranje baze podataka od 96 dizajnera (Indeks dizajnera) i 212 proizvoda 60 jugoslovenskih proizvođača nosioca diplome “Dobar dizajn” (Indeks dobrog dizajna),preko 80 izdatih brojeva časopisa “Industrijsko oblikovanje” i 3 gostujuće izložbe jugoslovenskog dizajna u inostranstvu.
Dokumentacija Dizajn centra, do sada, nije pronađena.

U okviru izložbe je prikazan intervju sa Radmilom Milosavljević, jednom od osnivača Dizajn centra, koja govori o radu i značaju ove organizacije i specifičnom položaju dizajna u samoupravnom socijalizmu.

Izložena je stolica REX, rad Nika Kralja iz 1952, jedan od najuspešnijih dizajnerskih proizvoda bivše Jugoslavije. REX stolica je deo kolekcije MOMA muzeja, a do sredine osamdesetih godina prodata u preko milion primeraka.

Udobnost, prirodni materijal i estetski kvalitet čine je omiljenom među ljubiteljima dizajna širom sveta.

Autor izložbe: Ivan Manojlović

Vizuelni identitet: Ivan Benussi

Produkcija: Muzej istorije Jugoslavije

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU