Lista izložbi

Gostovanje izložbe „Lubarda – Jedna priča” u Nišu

13.10-10.11.2022.

Izložba Lubarda – Jedna priča biće svečano otvorena u Nišu u Umetničkom paviljonu u Tvrđavi 13. oktobra u 19 časova i trajaće do 10. novembra.

Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.

Prepoznatljive konstante u veoma bogatom Lubardinom opusu ostaju dramska interpretacija sadržaja i oslanjanja na sadržaje realnog sveta.
Postavku čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Pored slika i crteža na izložbi će se naći i arhivska foto-građa Kuće legata, do sada nepoznata javnosti, foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana”.

Izložba obeležava i 115 godina od rođenja Petra Lubarde, i predstavlja prvo gostovanje u ovoj međuinstitucijalnoj saradnji van Beograda.

Autorski tim ove jedinstvene izložbe čine kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz „Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra „Odbrana”.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i autorska vođenja o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU