Lista izložbi

Gostovanje izložbe TANJUG javlja: Rat je završen u Pekingu

30.05-16.06.2024.

Izložba Muzeja Jugoslavije “TANJUG javlja: Rat je završen” gostuje od 30. maja u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu, čiji će posetioci moći da vide oko 1.500 izdvojenih dokumenarnih fotografija iz jugoslovenske istorije posle Drugog svetskog rata.

Izložba “Tanjug javlja: Rat je završen” premijerno je otvorena 2020. godine u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, u okviru programa kojim je obeleženo 75 godina od završetka Drugog svetkog rata. Sa više od 9.000 posetilaca, izložba je privukla veliku pažnju javnosti, uz realizovane govorno-edukativne programe, tematska vođenja, kao i privatne narative u vidu audio i video zapisa.

U fokusu izložbe je foto-kolekcija nastala radom Telegrafske agencije nove Jugoslavije, stvorene sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i socijalnu revoluciju. Na izložbi je predstavljen deo obimne građe pronađene u Muzeju Jugoslavije, oko 25.000 snimaka koje su od 1944. do 1947. godine snimili foto-reporteri Tanjuga, ali i pojedini nepoznati autori.

Objektivom Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u periodu od 1944. do 1947. godine, uglavnom u Beogradu; skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, konferencije masovnih političkih organizacija, politički mitinzi, parade i defilei povodom državnih praznika. U više foto-reportaža zabeležene su i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u pojedinim selima, kao i brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, te reportaže s prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova.

Pored autora Radovana Cukića i Milice Tomić realizaciji izložbe doprinela je i saradnica na obradi fotografije Jovana Stojadinović.  Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović.

Izložba TANJUG javlja: Rat je završen biće otvorena u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu do kraja juna 2024. godine i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Muzej Jugoslavije zahvaljuje TANJUG JP na ustupanju prava za korišćenje dela poslovnog imena za potrebe izložbe.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU