Lista izložbi

Iskra

24.04-23.06.2013.

Izložba Iskra Nesvrstani dizajn predstavlja pregled razvoja dizajna Iskre, od osnivanja fabrike 1946. do 1990. U fokusu je industrijski i grafički dizajn tokom najuspešnijeg perioda kompanije, od šezdesetih do osamdesetih godina dvadesetog veka.

Od skromne fabrike u Kranju, Iskra je prerasla u vodeću elektroinženjersku firmu u bivšoj Jugoslaviji sa 35.000 zaposlenih. Od početka je uspešno radila na domaćem i znatno zahtevnijem inostranom tržištu.

Među Iskrinim proizvodima su i Iskradata kompjuter koji je skoro u celosti samostalno razvijala, robot ROKI 200 koji se pojavio na izložbi u Hanoveru 1988, portabl televizor Minirama itd. Kao sponzor Iskra obezbeđuje tehničku opremu za Zimske Olimpijske igre u Sarajevu. Ovo preduzeće/kompanija 1988. nadgleda projekat automatizacije saobraćaja u centru Pekinga.

Izložba Nesvrstani dizajn je premijerno prikazana 2010. u Ljubljani u Muzeju za arhitekturu i dizajn, kao svojevrsno obeležavanje tridesetogodišnjice proizvodnje najpoznatijeg Iskrinog proizvoda – telefona ETA 80 koji je dizanirao Davorin Savnik. Popularni “Iskrin telefon” se izvozio, a bio je i kopiran u mnogim zemljama, a 2010. postaje deo kolekcije dizajna MOMA muzeja u Njujorku.

Autorke izložbe: Barbara Predan, Cvetka Požar

Dizajn: Studio Jure Miklavc

Produkcija: Muzej za arhitekturu i dizajn (Muzej za arhitekturo in oblikovanje) Ljubljana

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU