Lista izložbi

ISTORIJA = POLOVNA BUDUĆNOST

18.12.2013-12.01.2014.

Mala istorija foto nagona: U subotu 11.1.2014. u 13 časova Vladimir Perić predstavlja fotografije iz Muzeja detinjstva

Na izložbi će biti izloženi odabrani predmeti iz kolekcije Muzeja detinjstva: fotografije, spomenari, igračka Paja Patak proizvedena u jugoslovenskoj fabrici Biserka, ploča sa muzikom za decu iz šezdesetih godina kroz zajednicku interpretaciju umetnika i kustosa koji predmete vide i kao svedočanstva prošlosti i kao materijal za umetničko stvaralaštvo.

Vladimir Perić je 2006. godine počeo desetogodišnji projekat Muzej detinjstva, nakon decenijskog rada u okviru grupe Talent Factory. Projektu se kasnije pridružila i kustoskinja Milica Stojanov.

Muzej detinjstva istražuje, sistematizuje i interpretira svedočanstva detinjstva (ambalažu, igračke, literaturu, garderobu, fotografije itd, većinom pronađene na buvljim pijacama), koja su najpre vezana za socio-kulturni prostor Jugoslavije, ali imaju i univerzalnu vrednost, razumljivu i bez znanja o istorijskoj i kulturnoj konotaciji. Muzej detinjstva istražuje složeni koncept detinjstva i povezanih kategorija poput sećanja, identiteta, intimnih i kolektivnih narativa, koristeći muzeološki i antropološki pristup, u kombinaciji sa specifičnim autorskim pristupom, oličenom u kolekcionarskoj pasioniranosti i interpretaciji prožetoj umetničkim promišljanjem i ličnim odnosom autora prema detinjstvu. Za sada Muzej postoji u virtuelnoj formi, dok se publici prikazuje kroz izložbe, predavanja i prezentacije. Zamišljeno je da se zbirka od nekoliko stotina hiljada predmeta koje je Perić skupljao tokom prethodne dve decenije nađe u u realnom fizičkom prostoru Muzeja detinjstva 2016. godine.

Izložba „Istorija = polovna budućnost“ kroz različite fragmente, preispituje složeni odnos detinjstva, prošlosti i budućnosti jer osnovno polazište autora je da ne postoji celovitost ni kada je materijalnost u pitanju, niti kada je u pitanju pisanje istorije. Istorija se uvek sastavlja i prepravlja od raznih fragmenata, i to uvek iz pozicije budućnosti.

Biografija umetnika:

Vladimir Perić (1962) je studirao grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.

Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama pod pseudonimom Talent i kao član grupe Talent Factory. Radove je objavljivao u časopisima: Domus, How, Graphics International, Blue, European Photography, Kvadart, Eterna, Reč, New Moment, Remont Art Magazin… Dobitnik je „Politikine” nagrade iz fonda „Vladislav Ribnikar” 2006. godine za izložbu „Made in Yugoslavia” u Galeriji Haos u Beogradu. Vladimir Perić, zajedno sa Milošem Tomićem, predstavio je Srbiju na upravo završenom 55. Venecijanskom Bijenalu izložbom pod nazivom „Nema ničega između nas”.

Izložba u MIJ biće otvorena do 12. januara 2014. svakoga dana osim ponedeljkom od 10 do 18 časova.

U okviru izložbe biće organizovana vođenja, razgovor sa autorima i susreti sa ljudima koji bi želeli da doniraju predmete Muzeju detinjstva.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU