Lista izložbi

Izložba „Gastarbajterske priče: S one strane Plive” u Sarajevu

13.06-03.09.2023.

Svečano otvaranje izložbe „Gastarbajterske priče: S one strane Plive” biće održano u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 13. juna 2023. godine u 18 časova.

Postavka „Gastarbajterske priče: S one strane Plive” rezultat je saradnje Muzeja Jugoslavije iz Beograda i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva. U njenom fokusu su radnici i radnice iz Jugoslavije koji su krajem šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka odlazili na (privremeni) rad u inostranstvo.

Za naziv izložbe pozamljen je naslov jedne od najlepših pesama iz narodne muzičke tradicije Bosne i Hercegovine. Pesma S one strane Plive nastala je prema melodijskoj strukturi koja je prisutna u nekoliko zemalja, a interpretirali su je popularni izvođači narodne muzike: Zehra Deović, Silvana Armenulić, Zaim Imamović, Nedžad Salković i Beba Selimović. Stihovi „Svaka tuđa zemlja, tuga je golema” često su se pevali na druženjima jugoslovenskih radnika u inostranstvu.

Prva verzija projekta ,,Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče” predstavljena je u Muzeju Jugoslavije 2016. godine. Izložba koju ćete imate priliku da vidite u Sarajevu nastala je prema idejnoj i istraživačkoj koncepciji beogradske postavke, ali je njena sadržina i ekspozicija određena rezultatima terenskih istraživanja po Bosni i Hercegovini. Osnovu istraživanja čine razgovori sa radnicima i radnicama različitih profila, kao i sa njihovom decom, a važan segment predstavljaju i arhivska istraživanja koja su realizovana u saradnji sa arhivima Bosne i Hercegovine i Arhivom Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena od 13. juna do 3. septembra 2023.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU