Lista izložbi

Nesvrstani – od Beograda do Beograda

03.09-05.12.2011.

Prva Konferencija šefova država ili vlada nesvrstanih država organizovana je u Beogradu, septembra 1961. godine, na inicijativu Tita i Nasera, a na njoj su učestvovali predstavnici 25 zemalja članica Pokreta i tri posmatrača.
Na izložbi Nesvrstani – od Beograda do Beograda koju MIJ organizuje povodom pedesetogodošnjice prvog Samita nesvrstanih održanog u Beogradu, izloženi su eksponati iz zemalja učesnica Prve konferencije i onih koje su bile domaćini narednih konferencija, kao i plakete Prve i Pete konferencije i zlatnik i srebrnjak izdati povodom Šeste konferencije.

Nesvrstavanje je predstavljalo višedecenijski fenomen neraskidivo vezan sa sudbinom socijalističke Jugoslavije, a Josip Broz Tito je imao ključnu ulogu u stvaranju pokreta i njegovoj unutrašnjoj dinamici. Nastojeći da učvrsti ulogu Jugoslavije kao jednog od osnivača pokreta, provodio je ogroman deo vremena ostvarujući kontakte sa državnicima iz zemalja-članica koji su mu – u protokolarnoj razmeni poklona na najvišem državnom nivou – darovali gotovo sve izložene eksponate.

Izloženo je 32 eksponata od kojih prema vrednosti neki spadaju u kulturna dobra zemalja iz kojih potiču (bronzana statua boga Ozirisa, iz 6. vek p. n. e, iz perioda Poznog egipatskog carstva, poklon predsednika Ujedinjenih Arapskih Republika Anvara el Sadata), neki u savremene dekorativne predmete izrađene tradicionalnim tehnikama ili inspirisane istorijom i tradicijom (pribor za pisanje od slonovače i zlata, Poklon predsednika Vrhovnog vojnog saveta Sudana, generala Ibrahima Abuda), a deo su prigodni pokloni koji predstavljaju spoj savremenog dizajna i izvornih motiva i tehnika izrade sa prevashodnim ciljem da se istakne posveta ili simbol darodavca (srebrna kutija za cigarete, poklon etiopskog cara Hajla Selasija).

Sud o izloženim artefaktima ne može se doneti samo na osnovu estetskih kvaliteta jer nije njihov jedini značaj u stilskim karakteristikama ili finoći izrade, već oni nose bogate slojeve značenja i možemo ih posmatrati kao dokumente vremena, prostora i društva čiji su deo bili i u kojima su nastali. Čak i oni koji se formalno mogu svrstati u suvenire personalizovani su, a značaj i položaj darodavca i povod darivanja daje im dodatni sloj vrednosti. Upravo zato predstavljaju naš izbor za izložbu kojom želimo da predstavimo širi društveni kontekst ideje nesvrstavanja, multikulturalizma, različitih isprepletanih uticaja i susreta svetova.

Kustos izložbe: Ana Panić

Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU