Lista izložbi

Nikad im bolje nije bilo? u Ljubljani

11.10-30.12.2016.

Izložba Nikad im bolje nije bilo? Modernizacija svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji, čija je autorka Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije, otvorena je 11. oktobra 2016. godine u Muzeju novije istorije Slovenije u Ljubljani. Izložbu je otvorio Anton Peršak, ministar kulture Republike Slovenije.

Izložba govori o modernizaciji svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji s naglaskom na jugoslovenskom modernizacijskom iskoraku posle Drugog svetskog rata i promenama u kvalitetu života koje su se desile u jugoslovenskom socijalističkom društvu. Premijerno je bila prikazana u Muzeju istorije Jugoslavije decembra 2014. godine, a 2015. godine gostovala je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Saradnici na projektu i autori tekstova su dr Igor Duda, predavač istorije na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i suosnivač Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, i dr Ivana Dobrivojević, naučna saradnica na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.

Nikad im bolje nije bilo? traga za odgovorima na pitanja: da li su Jugosloveni pronašli blagostanje; kako su ga, kada i zašto izgubili; kakvi su bili sistem obrazovanja i društveno-kulturni život; i u kojim se segmentima života video modernizacijski skok. Ciljne grupe kojima je izložba namenjena široke su, ali naročito su važne mlađe generacije koje nemaju lična sećanja na Jugoslaviju, već prošlost percipiraju preko porodičnih priča i utisaka koje često stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža.

Izložba je od početka zamišljena kao putujuća partnerska izložba sa željom da muzeji u kojima će biti predstavljena aktivno učestvuju u kreiranju sadržaja, tako da dodatkom novih predmeta i drugom građom već postavljenom okviru dodaju lokalni kontekst svakodnevnog života u različitim delovima Jugoslavije. Tako je nastala i postavka u Muzeju novije istorije Slovenije, čije su kustoskinje, Nataša Strlič i Katarina Jurjavčič, sakupile predmete u akciji koja je započeta u maju ove godine na manifestaciji Noć muzeja. Među predmetima su: brigadirska košulja s radne akcije izgradnje Novog Beograda 1969, dečje skije ELAN, televizor ISKRA Minirama (crno-beli iz ’70-ih), razni kućni aparati, posuđe i igračake. Izložba u Ljubljani sadržaće i predmete iz fonda Muzeja novije istorije Slovenije: uniforme JNA i skije koje su koristile planinske jedinice vojske, školske torbe, ploče, igračke Mehanotehna Izola, pony bicikl, tomos motor kolibri i odeću brenda Mura. Na izložbi će biti i kuhinja Marles iz ’70-ih, kao i deo dnevne sobe i rekonstrukcija radnog kutka sekretarice društvenog preduzeća.

 

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU