Lista izložbi

Porcelanski sjaj socijalizma

24.04-23.06.2013.

Izložba Porcelanski sjaj socijalizma dizajn porcelana: Jugokeramika/Inker, 1953. – 1991. predstavlja vrhunski dizajnirano porcelansko posuđe iz perioda od pedesetih do kraja osamdesetih godina 20. veka. Reč je o proizvodima Jugokeramike (kasnije Inkera), najveće fabrike keramičke industrije u bivšoj Jugoslaviji.

Posetioci izložbe biće u prilici da vide prvi tanjir koji je izašao iz fabričke peći, omiljene servise potrošača, višestruko nagrađivane proizvode, ali i probne serije, izvođačke nacrte, fotografije i skice. Posuđe za ugostiteljske objekte (servis Arena i prepoznatljiva šolja sa plavom crtom) ostaje upamćeno kao sinonim za jugoslovenski turizam.

Jugokeramika je puštena u pogon 1953. godine, a od samog osnivanja postoji dizajnersko odeljenje čije kreativno jezgro čine Jelena Antolčić, Anica Kuhta Severin, Dragica Perhač i Marta Šribar. Mada je Jugokeramika tokom čitavog svog postojanja delila probleme celokupne tadašnje industrije – zaštićena privreda, dirigovana proizvodnja, nepostojanje sistematske dizajnerske metode – dizajnerke su, u velikom broju proizvoda, uspele da dosegnu visok kvalitet dizajna. Proizvodi Jugokeramike osvojili su više nagrada na domaćim i međunarodnim konkursima, a izloženi su, kao deo nagrađenog jugoslovenskog enterijera, i na XI Milanskom trijenalu (1957).

Fabrika je zatvorena 2009. godine. Prethodno je Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu poklonila oko 400 predmeta i bogatu dokumentaciju sa originalnim skicama i nacrtima. Celovitost arhiva Jugokeramike – od skica i dokumentacije do proizvoda – izuzetna je retkost među preduzećima bivše Jugoslavije, a materijal čini vredan prilog upotpunjavanju slagalice istorije dizajna na ovim prostorima.

Autorka izložbe: Koraljka Vlajo

Vizuelni identitet: Bilić Müller Studio

Produkcija: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

 

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU