Lista izložbi

Pre/poznavanje

25.05.2016-30.11.2017.

Izložba Pre/poznavanje deo je programa realizovanog povodom 40 godina od smrti Mihaila Mike Jankovića, čija je ideja da preispita i istakne vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije.

Muzej 25. maj prvi je objekat u Beogradu namenski građen sa idejom da bude muzej. Na ekskluzivnom pozivnom konkursu, za zgradu Muzeja u Botićevoj ulici, pobedio je Mihailo Mika Janković, a objekat je svečano otvoren 1962. godine. Malo je poznato da je ovaj arhitekta, pored Muzeja 25. maj, za sobom ostavio neke od najmarkantnijih objekata u Beogradu – SIV, CK, Partizanov stadion, Tašmajdan.

Muzej 25. maj, horizontalistička građevina napetih krila, sa korbizijanski izvajanom kolonadom masivnih stubova u prizmelju, a lakim, prozračnim i ostakljenim korpusom s narativnim mozaikom posred lica fasade, jedan je od važnih primera moderne arhitekture u Beogradu. Kao poklon Grada Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, Muzej je izgrađen sa namerom da se u njemu izlažu, čuvaju i istražuju pokloni koji su Titu uručeni iz raznih krajeva Jugoslavije i inostranstva. I danas ovaj objekat provocira i izaziva oprečne stavove stručnjaka i šire javnosti, kako svojim umetničkim oblikovanjem, tako i simobličkim vrednostima koje se za njega vezuju.

U okviru ambijentalne izložbene postavke mogu se videti intervjui sadašnjih, ali i nekadašnjih stručnjaka i kustosa muzeja, kao i ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj izgradnji, ali i razgovori sa lokalnom zajednicom, komšijama iz solitera, a posetioci mogu da pogledaju i dodirnu maketu Muzeja, specijalno napravljenu ovim povodom.

Autor: Relja Ivanić

Autor: Relja Ivanić

Autor: Relja Ivanić

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU