Lista izložbi

Skriveni dizajn

24.04-23.06.2013.

Izložba Skriveni dizajn – Odeljenje dizajna Rade Končar 1971 – 1990. predstavlja inovativna rešenja dizajnerskog tima preduzeća Rade Končar. S asortimanom proizvoda od pegle do lokomotive i megaprojektima u stotinjak zemalja, Rade Končar je bio jedan od industrijskih giganata socijalističke Jugoslavije, sa preko 25.000 radnika u fabrikama od Samobora do Skoplja. Isporuke za brojne elektrane od Islanda do Indije, nuklearne institute u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji, zahtevale su kontinuirano ulaganje u razvoj i istraživanja.

Sedamdesetih i osamdesetih godina, kada je većina fabrika proizvodila prema stranim licencama, u Končaru je projektovan širok spektar proizvoda – od kućnih aparata do transformatora i elektromotora. Stvarajući unutar ograničenja često zastarele tehnologije i uz nepostojanje kvalitetnih istraživanja tržišta, Končarevi dizajneri su održavali maksimalno pročišćen izraz.

Najveći deo dizajnerskih rešenja odnosio se na male kućne aparate – serije pegli, grejalica, mlin za kafu Miki… Reč je o predmetima koji su oblikovali svakodnevicu brojnih generacija u bivšoj Jugoslaviji. Gotovo neverovatno, i nakon četrdesetak godina poneki se kalorifer, bojler ili Miki još uvek nalazi u upotrebi.

Odeljenje dizajna raspušteno je 1990. usled vlasničkih promena i restrukturiranja Končara. Većina proizvoda dizajniranih u Odeljenju više se ne proizvodi a njihovi su autori ostali uglavnom nepoznati javnosti.

Ova izložba je prilog uspostavljanju hronologije industrijskog dizajna na prostoru bivše Jugoslavije. Premijerno je prikazana 2009. godine u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

Autorka izložbe: Koraljka Vlajo

Vizuelni identitet: Luka Reicher

Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU