Lista izložbi

Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912-2012

16.07-26.08.2012.

Izložba „Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912-2012“ se organizuje povodom nastupajućih XXX letnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012, sa namerom da se obeleži 100 godina od prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama. Ovaj značajan jubilej je prilika da se predstavi istorija olimpijskog pokreta u Srbiji, ali i geneza savremenog Olimpizma kao jedinstvenog fenomena modernog doba, koji i danas prenosi ideale svog osnivača barona Pjer de Kubertena. Inspirisan antičkim Olimpijskim igrama, on je organizovao prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine koje se od tada održavaju svake četvrte godine.

Na izložbi će biti prikazani najznačajniji eksponati iz fundusa Fonda sporta i olimpizma i Olimpijskog komiteta Srbije, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine od strane Svetomira Đukića, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Štokholmu 1912. godine, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine pa do poslednjih uspeha naših sportista na OI u Pekingu. Naši olimpijci su do sada osvojili ukupno 98 medalja i izložba simbolično ide u susret 100 medalji koja se očekuje u Londonu.

Na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. srpski sportisti se nisu takmičili, ali je Kraljevina Srbija bila počasni gost. Kralj Aleksandar I Obrenović se odazvao pozivu grčkog kralja Đorđa I, i na svečanom otvaranju, na kome je podignuta srpska zastava i intonirana srpska himna, bio je jedini strani vladar. U Londonu Srbiju će predstavljati 112 sportista u 15 sportova.

Organizator: Fond sporta i olimpizma – Olimpijski muzej

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU